Timpul.md

Actualitate 24 Septembrie 2013 | 08:26

Limba bulgară ar putea deveni LIMBĂ OFICIALĂ în Găgăuzia

 

Conducerea Găgăuziei va studia posibilitatea acordării limbii bulgare a statutului oficial pe teritoriul autonomiei. După cum a comunicat în şedinţa de lucru a Comitetului Executiv al regiunii başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, iniţiativa respectivă aparţine unui grup de locuitori ai autonomiei  din localităţile în care o parte considerabilă o constituie populaţia bulgară.

Înainte de a adopta o decizie definitivă, conducerea autonomiei va desfăşura un şir de consultaţii cu opinia publică, colaboratorii sistemului de
învăţământ şi comunitatea ştiinţifică. În afară de aceasta, vor fi organizate şedinţe la masa rotundă cu participarea experţilor.

În Unitatea Teritorial Autonomă Găgăuzia locuiesc opt mii de cetăţeni de provenienţă bulgară, ceea ce constituie circa 5 la sută din numărul total al populaţiei din regiune.

Legea „Cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz Yeri)” prevede că limbile oficiale ale Găgăuziei sunt limbile moldovenească, găgăuză şi rusă. În afară de aceasta, legea mai stipulează că „de rând cu limbile oficiale, pe teritoriul Găgăuziei este garantată funcţionarea şi a altor limbi”. 

Timpul.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus