Opinii și Editoriale

Lumina va invinge si in Moldova

Nu mai descriu inca o data ceea ce se intampla la Chisinau. O stim cu totii. Cuvantul care insa se cere acum rostit e: PEDEAPSa! PE-DEAP-Sa! Cerem rasplata pentru fiecare picatura de sange nevinovat scurs, pentru fiecare ochi invinetit, fiecare coasta rupta, pentru fiecare lacrima varsata, pentru valoarea nepretuita a doua vieti de tineri, sacrificati ca pruncii in Saptamana Patimilor. PEDEAPSa!

Pe aceasta cale, ma adresez tuturor avocatilor si oamenilor de drept: cum, ce putem face pentru a trage la raspundere pe cei vinovati de suferinta a sute de oameni. Nu cer vendeta, nu cer sange pentru sange. Trebuie insa sa revendicam deferirea justitiei a celor facuti vinovati de comiterea abuzurilor si violentelor din Moldova. Daca lasam sa treaca acum asa, nepedepsite, ororile comise la Chisinau, vor incerca si alta data.

Cred ca, inainte de toate, trebuie chemat in fata instantei judecatoresti – evident, internationale – Vladimir Voronin care, in calitatea sa de garant al Constitutiei, a violat practic toate atributiile sale de presedinte. Ceea ce a comis el prin declaratiile si actiunile sale necontrolate si agresive e comparabil cu genocid impotriva propriului popor. Tribunalul de la Haga ar fi o solutie… Totodata, cred ca tinerii care au fost maltratati trebuie sa apeleze la CEDO, deoarece lor le-au fost incalcate aproape in intregime toate prevederile Conventiei Europene pentru Drepturile Omului. Dreptul la viata, dreptul la cuvant, dreptul la justitie impartiala, dreptul la intrunire s.a.m.d. De aceea, este foarte important sa aflam numele politistilor care au ucis si batut… Sa nu se mai mire nimeni cum de a fost posibil fascismul si stalinismul. Politistii moldoveni vinovati de crimele comise, in frunte cu ministrul Gheorghe Papuc, oare cum pot fi considerati?! Cine stie numele lor, sa spuna!

…Iar acum, simtind probabil ca oamenii vor cere rasplata, Voronin a aparut cu ideea… amnistiei. Aceasta propunere fariseica si batjocoritoare vine insa sa te infurie si mai mult. Ea parca ar aminti de dezghetul hrusciovist dupa teroarea lui Stalin. La noi, insa, tot Voronin a fost si este la putere. Amnistie dupa propria teroare? Ce fel de amnistie e asta? Ce au facut acesti tineri? Au ucis? Au furat? Le-a fost demonstrata vina? De ce sa fie amnistiati, daca nu au fost vinovati?! Or, totusi, sunt vinovati? Cum sa intelegem? Mai degraba, asta se incadreaza in scenariul: „Vedeti ce presedinte bun sunt?! Va amnistiez! Na!”.

Saptamana asta a fost, poate, cea mai crunta din cate le-am avut sa le traim dupa proclamarea Independentei incoace. Dar poimaine e Pastele. Din prea multa dragoste pentru noi, Mantuitorul s-a urcat pe Cruce. De doua mii de ani se urca si se sacrifica in fiecare zi. Hristos a inviat. Lumina va invinge Intunericul. Viata va calca Moartea.

Alina Anghel,
Germania
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *