Actualitate

Magistratii sustin lichidarea judecatoriilor economice

Consliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat aviz pozitiv lichidarii judecatoriilor economice, dar nu a acceptat depunerea declaratiei de interese de catre judecatori, noteaza saitul oficial al Ministerului Justitiei.

Ministerul de resort a solicitat avizul CSM la mai multe proiecte de lege in care s-a intervenit cu modificari. Conform proiectului de Lege pentru modificarea si completarea unor acte legislative, Legea cu privire la statutul judecatorului califica, in corespundere cu noile prevederi, neprezentarea declaratiei de interese drept abatere disciplinara. Membrii CSM considera ca prevederile Legii referitor la conflictul de interese se regasesc in alte acte si norme de care se conduc acestia.

In aceeasi sedinta a Consiliului s-a dat aviz pozitiv unei modificari la legislatie prin care judecatorul este obligat sa informeze in scris presedintele instantei de judecata despre tentativele de a se influenta procesul de judecata. Aceasta noua abordare a generat discutii aprinse printre membrii CSM.

CSM a examinat si proiectele de lege prin care se urmareste transferul competentelor de la instantele economice la instantele de drept comun. Alexandru Tanase, ministrul Justitiei, raportor asupra acestui subiect, a declarat ca aceasta situatie nu mai poate continua, cand, „la doar doua etaje, se decide soarta intregii economii nationale a Republicii Moldova”. Modificarilor respective li s-a dat aviz pozitiv – cu sapte voturi pro si patru voturi contra.

Transferul de competente, inseamna, de fapt, lichidarea judecatoriei economice si constituirea unui nou sistem, bazat pe activitatea unor sectii specializate in cadrul Curtii de Apel.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *