Timpul.md

Social 22 Ianuarie 2017 | 08:50

Mai multe responsabilităţi, dar nu şi finanţare

 Opt oraşe vor obţine din acest an statut de municipiu, edililor acestora nu le prea sunt clare însă regulile de joc. Totodată, reprezentanţii Congresului Autorităţilor Locale declară că, în prezent, nu există suficiente pârghii pentru ca administraţia publică locală să contribuie la dezvoltarea localităţilor pe care le gestionează.

 Soroca este unul dintre oraşele care din acest an va deveni municipiu. Oamenii din localitate speră că după schimbarea statutului, regiunea va deveni mai prosperă, iar viaţa lor se va schimba în bine.

Aşteptările locuitorilor nu se vor adeveri însă prea curând, deoarece legea ce a fost publicată în Monitorul Oficial, prevede că după acordarea statutului, aceste localităţi vor rămâne cu 20% din suma impozitelor pe venit.

Pe lângă Soroca, alte şapte oraşe vor deveni municipii. Este vorba despre Cahul, Hânceşti, Ungheni, Orhei, Edineţ, Ceadîr-Lunga și Strășeni. Reprezentanţii Congresului Autorităţilor Locale spun că, pe lângă noua titulatură, oraşele au nevoie de legi ce le-ar oferi perspective de dezvoltare. Ei sunt de părere că noile municipii ar trebui să corespundă centrelor regionale de dezvoltare, capabile să ofere servicii publice moderne şi de calitate.

În prezent, cinci localităţi din țară au statut de municipiu, printre care Chișinău, Bălți, Tiraspol, Bender şi Comrat.

Legea a fost publicată în Monitorul Ofical în data de 13 ianuarie, dar va intra în vigoare din luna martie

Sursa: trm.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus