Ultima oră

Majoritatea germanilor, francezilor şi italienilor doresc revenirea la frontierele naţionale

Asta reiese dintr-un sondaj efectuat, în luna martie, în Franţa, Germania şi Italia de Institutul Ifop din Paris, care a dorit să vadă ce influenţă au avut refugiaţii asupra stării de spirit a locuitorilor din cele trei state. Sondajul a fost efectuat la comanda Fundaţiei Jean-Jaurès, apropiată de Partidul Socialist, scrie Süddeutsche Zeitung.

Principalele concluzii ale sondajului:

66% dintre germani doresc revenirea la graniţele naţionale.
Aproape fiecare al doilea german consideră că sunt prea mulţi străini în Germania.
72% dintre germani cred însă că este "datoria” Germaniei să preia în continuare refugiaţi.
79% dintre respondenţi sunt de părere că, pe lângă refugiaţi, vin în Europa şi potenţiali terorişti ISIS.
Nu doar germanii sunt însă sceptici. 72% dintre francezi şi 60% dintre italieni nu mai au încredere în actualul sistem şi doresc reîntoarcerea la frontierele naţionale, scrie Süddeutsche Zeitung.

Criza refugiaţilor şi atacurile teroriste de la Paris şi Bruxelles i-au făcut pe europeni să se îndoiască de spaţiul de liberă circulaţie Schengen şi să creadă că lucrurile au scăpat de sub control, a declarat, pentru Süddeutsche Zeitung, cercetătorul Ifop Jérôme Fourquet.

"Anterior, se tot spunea că o renunţare la Schengen înseamnă începutul sfârşitului UE în ansamblul său", a precizat Fourquet, reamintind că, din toamna anului trecut, toate statele au renunţat de facto la libera circulaţie, dar "Europa nu s-a prăbuşit!".

"Willkommenskultur" a dispărut
Sondajul Ifop arată şi o renunţare la "Willkommenskultur" adoptată de germani la începutul crizei refugiaţilor. Tot mai mulţi germani au impresia că ţara lor a primit destui refugiaţi: 47% dintre cei chestionaţi consideră sunt sunt "deja mulţi străini” în Germania, motiv pentru care nu ar mai trebui să preia noi migranţi. În septembrie 2015, doar 33% dintre germani credeau acest lucru.
Aproape două treimi dintre francezi şi tot atâţia italieni sunt de părere că în ţările lor sunt prea mulţi străini şi nu ar mai fi loc de alţii.

Pe de altă parte, 72% dintre germani, peste 50% dintre francezi şi aproape 70% dintre italieni consideră că este de datoria ţărilor lor să primească refugiaţi care fug din calea războiului.

În ceea ce priveşte posibilitatea ca printre refugiaţi să se afle şi potenţiali terorişi, aproape 80% dintre germani au răspuns afirmativ. În cazul francezilor şi italienilor, peste 80% cred că, odată cu refugiaţii, în Europa vin şi potenţiali terorişti.

Sursa: euractiv.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *