Timpul.md

Social 23 Septembrie 2016 | 15:14

Mandatul de arest pe numele a trei judecători reţinuţi de CNA a fost prelungit cu 30 de zile

Judecătoria Buiucani din capitală a prelungit astăzi cu 30 de zile mandatul de arest preventiv pe numele a trei judecători, reţinuţi de procurorii anticorupţie şi ofițerii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) pentru complicitate la spălarea a peste 20 miliarde de dolari SUA, informează MOLDPRES.

Ieri, magistraţii Judecătoriei Buiucani au prelungit, cu 30 de zile, mandatul de arest preventiv pe numele altor 12 judecători şi trei executori judecătoreşti implicaţi în aceeaşi schemă financiară.

Procurorul anticorupţie Mariana Botezatu a specificat anterior că prelungirea arestului preventiv a fost necesară din motiv că suspecţii ar putea influenţa mersul anchetei. „Cauza penală este în stare incipientă. Urmează să acumulăm toate probele, de aceea există riscul că învinuiţii ar putea influenţa potențialii martori, precum și alți complici, care urmează să fie stabiliţi de către organele de drept", a menţionat Botezatu.

Avocații suspecţilor au respins acuzațiile aduse de procurori, menționînd că aceştia pledează nevinovaţi. „Nu sîntem de acord cu decizia judecătorilor. Vom ataca hotărîrile la Curtea de Apel Chişinău”, a spus unul dintre apărători.

Ofiţerii CNA au efectuat acum trei zile peste 50 de percheziții în oficiile, domiciliile și automobilele magistraților. La cererea procurorilor au fost inițiate 20 de cauze penale pe numele a 16 judecători și patru executori judecătorești pentru complicitate la săvîrșirea infracțiunilor de spălare de bani. Cele 18 persoane au fost reținute iniţial pentru 72 de ore. Alți doi suspecți au fost dați în căutare.

În schemă sînt implicați magistrați de la Judecătoriile Centru din municipiul Chișinău, Căușeni, Comrat, Rîșcani, Telenești și Ungheni, care au acționat în perioada anilor 2010-2013, bugetul național fiind prejudiciat cu aproximativ un miliard de lei.

Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă de la cinci pînă la 10 ani de închisoare. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus