Comentariu

Mari români: Anton Golopenţia şi profeţia căderii comunismului

Lui Anton Golopenţia şi echipei sale de sociologi le datorăm tot ceea ce ştim despre românii din regiunile Harkov şi Doneţk din anii 1941-1944.

Legăturile lui Golopenţia cu românii de la est de Prut nu se opresc aici: împreună cu Henri Stahl a turnat filmul sociologic „Cornova, un sat basarabean”. Însă puterea minţii lui Anton Golopenţia a rămas neutilizată: în 1949 sociologul român prevedea căderea regimului sovietic în jurul anului 2000, iar această profeţie avea să îi aducă moartea.

La începutul anului 1950, Golopenţia a fost închis în beciurile Securităţii pentru legăturile avute cu grupul liderului comunist căzut, Lucreţiu Pătrăşcanu. Nu a fost găsit niciun fel de mandat de arestare pe numele lui. Iniţial, ancheta nu avea o ţintă precisă şi Golopenţia era interogat despre legăturile lui cu grupul Pătrăşcanu, fără ca să se ajungă la stabilirea unei acuzaţii. Perverşii anchetatori consiliaţi de sovietici au schimbat abordarea: i-au cerut lui Golopenţia să îşi mărturisească singur crimele. Cu speranţa că promisiunea eliberării va fi respectată, Golopenţia a mărturisit că printre hârtiile sale se găseşte un proiect de sugestii pentru viitoarea guvernare a României de după căderea comunismului. Anchetatorii probabil că au avut un şoc: un arestat în perioada de vârf a regimului sovietic prevestea dispariţia comunismului! Din acel moment, soarta lui Golopenţia a fost pecetluită: anchetarea lui a început să se desfăşoare sub tortură şi a fost supus unui regim de exterminare. Pe 26 mai 1951 avea să moară în închisoare, fără mandat de arestare şi fără să-i fi fost aduse acuzaţii clare.

Din fericire, sugestiile lui Golopenţia pentru perioada de după căderea comunismului au fost păstrate în arhivele Securităţii şi au rămas valabile şi în ziua de azi. Golopenţia prevedea că lumea anului 2000 va fi dominată de „pacea americană” care va avea o serie de condiţii: libertatea investiţiilor americano-europene, stabilitate internă pe baza unui regim democratic; simplificarea hărţii economice prin realizarea de federaţii regionale. În chestiunea minorităţilor naţionale, Golopenţia prevedea că implicarea minorităţii maghiare în politica României va duce la dispariţia pericolului de modificare a graniţelor.

Golopenţia susţinea că regimul sovietic a reprezentat un „accident” istoric în cadrul procesului de răspândire a culturii şi civilizaţiei moderne, accident care a fost declanşat de dezechilibrele sociale din cadrul Rusiei. Pentru revenirea societăţii româneşti în urma acestui „accident” Golopenţia propunea o serie de măsuri: evidenţierea erorilor ideologiei bolşevice şi înlăturarea efectelor izolării faţă de Occident. Însă mai presus de toate Golopenţia vedea necesară „efectuarea rapidă a acţiunii de desovietizare” care ar fi trebuit să urmeze modelul de-nazificării din Germania. Simplii membri ai partidului comunist urmau să fie iertaţi, însă cei responsabili de luarea deciziilor trebuiau judecaţi şi condamnaţi, iar pedepsele trebuiau executate.

Precizia profeţiilor lui Golopenţia este uimitoare. Doar că ele au ieşit la iveală abia în anul 2001, în volumul editat de Sanda Golopenţia „Ultima carte”, care reuneşte documentele anchetei lui Anton Golopenţia. Păcat că nu a putut fi realizată nicăieri în lume o de-comunizare reală, după modelul de-nazificării, o de-comunizare în care responsabilii să fie judecaţi şi condamnaţi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *