Interviu

Mark Tkaciuk: Stimata noastra viitoare guvernare va avea de a face cu noi

Maine, Parlamentul de legislatura a XVIII-a se va intruni in prima sedinta, la care urmeaza sa-si aleaga conducerea. Daca pana saptamana trecuta se credea ca vom avea o noua guvernare, ultimatumul pus sambata de catre PCRM Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE) ne-a aratat ca Voronin nu se lasa dat jos de pe cal si ca ar putea sa insiste sa se mentina la putere inca patru ani. Incercand sa aflam ce planuri urzesc comunistii, i-am solicitat un interviu lui Mark Tkaciuk – cel mai enigmatic personaj din politica noastra, considerat „ideologul principal al PCRM, agent al serviciilor secrete ruse si straine si eminenta cenusie a lui Voronin”. Despre el se spune ca dirijeaza RM din umbra, ca i-a asigurat victoria lui Voronin in 2005, ca ii scrie acestuia toate discursurile, ca il invata ce sa vorbeasca si cum sa se comporte. Nu stim cat de mult corespunde realitatii ceea ce ne-a spus in cadrul interviului de mai jos, dar cand i-am pus aceasta intrebare off-line, Tkaciuk si-a facut cruce si a zis, in rusa: „Tot ce v-am vorbit, e adevarat”. Sa vedem…

 

– Dle Tkaciuk, PCRM a anuntat ca va negocia separat cu cele patru partide necomuniste – fie cu liderii acestora, fie cu unii deputati. Totusi, se creeaza impresia ca intentionati sa negociati doar cu unele partide din AIE. Caci, daca dupa 5 aprilie Voronin i-a numit pe liberali „fascisti”, sambata, la plenara partidului, calificativul a fost „escroci”. Este aceasta o chemare la dialog?
– Exista frazeologia politica, care se rasfrange si asupra PCRM. Se spune ca suntem un regim totalitar, ca am fi stalinisti, dar unde ati vazut un regim totalitar care sa organizeze alegeri si… sa nu obtina majoritatea? Deci, povestea nu-i despre noi, ci despre noi toti impreuna. Da, am putea sa ne intelegem si sa ne adresam pe nume, fara metafore si asta va fi in folosul tuturor. Cand se fac acuzatii, ele rasuna intr-un anume context politic, iar cand ard doua cladiri de stat, cuvintele nu se aleg.

– Sunteti convins ca veti gasi cele 13 voturi pentru a alege conducerea statului?
– Sigur ca nu. Nu avem nicio siguranta in aceasta privinta.

– Si daca liderii AIE refuza sa discute separat cu PCRM, la ce sa ne asteptam?
– In lumea partidelor politice exista electoratul, pe de o parte, si dialogul cu oponentii, pe de alta parte. Pentru noi a fost important sa trimitem un semnal sustinatorilor nostri – ca suntem deschisi pentru dialog si ca nu vom impinge tara spre alte alegeri. Daca cei patru nu vor accepta sa discute, ei se vor face vinovati…

– Sugerati sa ne asteptam la anticipate?
– Viata e mult mai bogata in scheme posibile.

– E adevarat ca mizati mai intai de toate pe voturile PDM?
– Daca vom vorbi in stil detectiv, eu nu pot gandi asa si o sa ne incurcam cu totii. Exista realitatea: partu partide au incercat sa formeze o coalitie. Ce-i rau? Nimic. Au semnat si un document despre principiile lor. Problema e ca aceste partide inteleg ca documentul lor e doar o peroratie, ca sa aminteasca despre existenta lor.

– Prin ce sunt mai serioase cele cinci principii ale lui Voronin, de care PCRM se tine mortis, si la ce compromis ar putea sa mearga comunistii?
– Principiile lui Voronin necesita o examinare mult mai larga, ele contin un element foarte important – desfasurarea reformelor anticriza. La acest capitol, noi suntem contra metodelor de soc. Despre aceasta nu e scris in actul asa-zisei coalitii. Nu ne tinem mortis de principiile noastre, dar nu dorim o schimbare radicala a cursului politicii externe a RM. Noi vorbim de neutralitatea RM, pentru ca numai asa e posibila rezolvarea conflictului transnistrean. Daca altii vorbesc despre NATO, sa adauge ca uita de Trasnistria. Ne dorim integrarea europeana, dar nu putem actiona dupa sabloanele primitive, cand aderarea la NATO deschidea calea spre UE.

– Timp de opt ani, PCRM tot a promis ca va solutiona conflictul transnistrean, si nu s-a intamplat. Se pare ca si peste patru ani vom auzi aceleasi vorbe…
– Totul in lume e relativ si, ipotetic, chiar e posibil sa pierdem acest teritoriu, cum s-a intamplat cu Osetia si Abhazia. Insa pe noi, pana la 7 aprilie, ne desparteau milimetri de solutionarea diferendului. Era nevoie de vointa politica, pentru ca toate mecanismele functionau si aveam in premiera un consens foarte apropiat intre UE, Rusia si SUA, despre cum trebuie sa fie RM. Urma sa aiba loc dialogul marilor puteri – pe de o parte, Rusia, pe de alta parte, UE…

– Daca sunteti cea mai tare guvernare, ce va costa sa va retrageti in opozitie si sa profitati de aceasta pentru a acumula mai multe mandate peste patru ani?
– Avem si un asemenea scenariu, dar nu vorbim deschis despre asta. Stim in ce forma si prin ce mecanisme am putea intra in opozitie – PCRM nu se agata de putere. Daca nu vom gasi un numitor comun, ne vom transforma in cea mai mare fractiune, ce-si va manifesta caracterul in parlament, iar stimata noastra viitoare guvernare va avea de a face cu noi. Nu suntem comunistii marginali de altadata, am guvernat opt ani si stim cum sa procedam. Poate am avut si greseli, dar fiecare putere care conduce mult timp se impovareaza cu un sir de probleme. Si atunci societatii ii e dificil sa inteleaga cui apartin acestea sau, poate, asa e construita lumea. Nu zic ca suntem un partid ideal, dar la aceasta etapa suntem pregatiti pentru dialog. Daca cei din asa-numita coalitie intr-adevar sunt interesati de voturile noastre si de dialog, trebuie sa le fie in cot daca ii recunoastem sau nu. Nu i-ar costa nimic sa se intalneasca separat cu noi, daca ar fi existat unitate acolo. Asa insa, vineri ei nu vor veni ca sa prezinte o coalitie si un lider, ci vor forma patru fractiuni separate. Noi nu putem merge la dialog cu ceva care nu exista…

– Se crede ca sunteti unul dintre autorii proiectului Lupu. Pana acum existau doua versiuni: fie ca vreti sa mentineti comunistii la putere si sa folositi voturile PDM, fie ca urmariti sa scapati de Voronin si sa-l ajutati pe Lupu ca sa gaseasca cele opt voturi – doar fiece putere care se afla multi ani la guvernare plictiseste…
– Desigur, plictiseste. Despre dl Voronin nici nu vreau sa comentez – aceste zvonuri sunt un fel de idiotism lansat de presa. Iar partidul care renunta la cucerirea puterii se transforma intr-un ONG. Aceasta diavoliada informationala, care mi se atribuie, se bazeaza pe faptul ca, fiind multi ani consilierul sefului statului, n-am avut posibilitatea sa raspund invinuirilor, sa fiu o persoana publica – eram doar un oarecare Tkaciuk. S-a uitat deja ca si proiectul Filat era declarat drept al meu…

– Pentru o guvernare ce detine monopolul puterii, e o strategie politica fireasca sa formeze si alte partide, care sa o mentina la putere.
– Nu, astfel de jocuri sunt firesti intr-o societate unde conducerea are posibilitati de manipulare a vietii politice. In societatea moldoveneasca aceasta e imposibil si nici n-ar putea functiona. La noi exista democratie reala. Cunosc unele incercari, foarte nereusite, de a forma opozitii formale, dar nu vreau sa le aduc ca exemplu. Nu ne atribuiti noua mai mult decat spunem… Asa si trebuie sa cititi: nu vrem anticipate, vrem dialog, am asteptat sa se formeze coalitia, am asteptat acest dialog.

– Exista astazi divergente in PCRM? Nu credeti ca AIE ar putea sa gaseasca, totusi, cele opt voturi comuniste pentru a alege presedintele?
– Nu exista divergente, iar cei opt se vor gasi numai daca asa va decide partidul.

– Dle Tkaciuk, lumea e condusa de gigantii mondiali financiari, care au interese si in RM… Si despre ei se presupune ca ar fi provocat evenimentele din 7 aprilie. Dvs. ramaneti la parerea ca pentru 7 aprilie vina ii apartine Opozitiei?
– Vreti sa dezbateti serios acest subiect? Eu nu sunt pregatit acum, dar pot sa va spun ca la 7 aprilie am fost primul comentator al evenimentelor si am povestit tot ce am vazut. Am destula experienta politica, incat sa inteleg ca, daca aduci oamenii in piata, trebuie sa-i si poti controla, si porti raspundere pentru ei. Nu comentez mai mult. Mizam mult pe o investigatie serioasa a evenimentelor. PCRM este interesat, ca niciun alt partid, de cercetarea corecta a evenimentelor de atunci.

– Lumea nu va crede, inclusiv pentru ca unul dintre morti, Valeriu Boboc, avea o cogeamite gaura in cap, iar ministrul Catrinici spunea ca nu s-a depistat niciun semn de moarte violenta; si pentru ca ministrul Papuc afirma ca tinerii maltratati de politie s-au vopsit pe piele…
– N-am auzit declaratiile lui Papuc, dar confirm ca, in ziua in care s-a constatat decesul lui Boboc, Procuratura Generala a solicitat, din initiativa proprie, o expertiza internationala. Presa de opozitie s-a facut ca nu stie… Procuratura a inteles ca, in conditiile dificile din acea noapte, rezultatele expertizei pot sa nu fie credibile. Iar Catrinici a declarat ceea ce a aflat din incheirea medicilor…

– De fapt, se cunoaste doar despre expertiza internationala solicitata de avocatii lui Boboc, care a constatat ca tanarul a suferit o moarte violenta.
– Sunt chestiuni de procedura, la care nu Puterea trebuie sa raspunda. Dar va asigur ca Puterea a demonstrat deschidere in rezolvarea acestei probleme prin faptul ca, din primele ore, a cerut o expertiza internationala si a primit concluziile acesteia. Trebuie inca de vazut unde si in ce conditii a murit acest tanar. Cat despre cei maltratati de politie, Procuratura a intentat zeci de dosare. Sa stiti ca la 7 aprilie, la ora zece dimineata, de fata cu mine, presedintele Voronin a dat indicatii sa nu fie folosita forta. Recunosc, ne-am aratat nepregatiti, dupa ce ne-a pervertit Rosca in 2002, cu protestele sale pasnice, la care participau 50-60 mii de oameni, dar dupa care nu ramanea nicio sticla in piata.

– Si acum au fost oameni de-ai lui Rosca.
– Asta voi stiti, noi nu.

– Ati declarat la NIT ca cele patru partide trebuie sa se gandeasca si la propriii alegatori care, insa, au votat pentru o Modova fara comunisti. Chemand aceste partide sa se alieze intr-un fel sau altul cu PCRM, le chemati, de fapt, sa-si tradeze electoratul, mai numeros decat cel comunist?
– Aveti dreptate cu referire la o parte dintre alegatori, dar sondajele sociologice prezinta alte date. La intrebarea pentru cine vor vota, deseori a doua alegere, chiar si printre electoratul liberal, este PCRM. Desigur, pe liderii acestor partide ii uneste programul anticomunist, dar alegatorii lor pur si simplu au sperat la o schimbare. Cei care l-au votat pe Lupu nu l-au votat pe Ghimpu din convingeri serioase pentru ei. Si invers. E o intrebare complicata si nu e bine sa amestecam parerea elitelor cu cea a alegatorilor. Suntem cetatenii aceleiasi tari si trebuie sa gasim limbaj comun. Lor nu le place ca nu le-am recunoscut coalitia, dar a cui e ea? Daca Filat ar fi spus: „Eu, Vlad Filat, sunt liderul coalitiei, iata adjunctii mei, telefonul nostru, in fiece joi avem sedinte, discutam”… Dar asa, le urmarim circul… Iar ei ne dau din deget: „Pana cand, comunisti blestemati, va veti ocupa cu totalitarismul?”. Ne simtim provocati la conflict, la anticipate, in care sunt cointeresate unele persoane, pe care nu vreu sa le numesc, din aceste patru partide.

– Il considerati pe Lupu tradator?
– Nu vreau acum sa folosesc niciun fel de termeni… Campania electorala a trecut, situatia e alta si aprecieri de acest fel sunt inutile. Eu cred ceea ce cred.

– E adevarat ca, daca PDM ar coaliza cu PCRM, l-ati vota pe Lupu presedinte?
– Nu, este un tertip informational. Inca nu exista niciun temei pentru asemenea scenarii.

– Ati declarat, in campania electorala, ca liberalii, daca vor veni la putere, vor uni RM cu Romania. Chiar credeti ca aceasta e posibil in conditiile de azi?
– Imaginati-va ca Mark Tkaciuk declara: Moldova trebuie sa devina parte a Rusiei sau a Ucrainei. E real? Nu, dar voi ma veti numi unionist. Iar daca asemenea marktkaciuci ar forma un partid, v-ar aparea suspiciuni. Desi voi va straduiti intotdeauna sa spuneti ca am fi mana unei alte tari, PCRM apara suveranitatea RM.

– Voronin a acuzat Romania de implicare in evenimentele din 7 aprilie, ulterior procurorul general a infirmat aceste invinuiri. Dvs. credeti in vina Romaniei?
– Intrebarea nu e pentru mine. Nu-s anchetator, nici procuror si pot sa fac doar concluzii politice. Procurorul a spus ca Romania, ca stat, nu e implicata. Dar eu vad ca, in regim on-lne, statul vecin se bucura de ceea ce s-a intamplat la 7 aprile. Lamuriti-i prostului de Tkaciuk, cum sa creada el ca romanii n-au fost de acord cu cele intamplate la Chisinau, dupa ce au sustinut informational si emotional actele de vandalism? Basescu nu a declarat ca protesteaza contra folosirii simbolurilor romanesti, ca nu are nimic in comun cu ceea ce se intampla aici.

– Sunteti numit eminenta cenusie a lui Voronin, altii va considera agent FSB, altii mason etc. Tarlev sustine ca tara e condusa nu de Voronin, ci de Tkaciuk, ministrul Statan afirma ca incercati sa detineti controlul in orice domeniu. Care e rolul dvs. in actul guvernari RM?
– In succesul guvernarii comuniste, rolul meu e modest, dar un rol urias il are echipa lui Voronin, din care ma mandresc ca fac parte. Sa stiti ca orice guvernare atrage intotdeauna cele mai mari canalii, care nu sunt capabile sa se realizeze in alte sfere mult mai importante: stiinta, afaceri, cultura si care, la randul lor, necesita talente incontestabile. Dar important e sa se mentina un echilibru. E greu sa ne dam seama daca oamenii care lucreaza pentru o putere au nevoie de talent.

– Totusi, care din fortele financiare mondiale din exterior detine controlul pe acest teritoriu si, repsectiv, poate decide situatia politica din RM?
– (Se gandeste) Haideti asa… Eu sigur n-am sa raspund la aceasta intrebare, pentru ca nu stiu… Stiu doar ca nu trebuie sa dramatizam situatia sau sa ne lasam prada miturilor. Cred ca trebuie sa fim linistiti, ca toti ne-am nascut pe pamantul acesta si toti vom pleca. Important e sa facem mai multe pentru cei care ne vor urma.

– Va mai intreb o data – ne asteapta alegeri in 2010?
– E mai bine sa fim in opozitie, daca nu vom gasi numitorul comun cu celelalte partide. Anticipatele ar fi o tragedie pentru RM.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *