Timpul.md

Actualitate 27 Septembrie 2019 | 11:50

Martorul cheie în dosarul „spălării” banilor din Rusia a fost găsit mort într-o pădure

Fostul șef al filialei estoniene a Danske Bank, Aivar Rehe, a fost găsit mort într-o pădurea din apropierea casei sale de vacanță, relateaza postul national de Radiodifuziune, citând un mesaj al Poliției Republicane.

Rehe era unul dintre martorii cheie în dosarul spălării și ascunderii a miliarde de euro, cea mai mare parte provenind din Rusia, inclusiv a banilor din cazul investigat de Serghei Magnitsky.

Bancherul, în vârstă de 56 de ani, a dispărut pe 23 septembrie la Tallinn, fiind căutat de poliție și voluntari.
Rehe a condus divizia estoniană a Danske Bank din 2006 până în 2015. În acest timp, peste 200 de miliarde de euro cu origine îndoielnică ar fi fost traficați prin intermediul filialei din Estonia a Danske Bank, potrivit Financial Times.

În vara anului 2018, fondatorul fondului britanic Hermitage Capital, William Browder, a făcut plangere la parchet, în care sustinea că sucursala estoniană a fost unul dintre principalele canale de transfer a fondurilor furate din bugetul statului rus prin schema descoperita de avocatul Serghei Magnitsky, care a murit în închisoare.
Rehe avea calitate de martor și a negat participarea la posibila spălare de bani sau ca ar fi știut despre schemele derulate prin unitatea pe care o conducea.

În februarie, autoritatile din Estonia au cerut Danske Bank să-și închidă sucursala din țară. Banca a anunțat atunci încetarea operațiunilor din Estonia, Letonia, Lituania și Rusia. Înainte de asta, șeful organizației bancare și-a dat demisia.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus