Actualitate

Martorul cheie în dosarul „spălării” banilor din Rusia a fost găsit mort într-o pădure

Fostul șef al filialei estoniene a Danske Bank, Aivar Rehe, a fost găsit mort într-o pădurea din apropierea casei sale de vacanță, relateaza postul national de Radiodifuziune, citând un mesaj al Poliției Republicane.

Rehe era unul dintre martorii cheie în dosarul spălării și ascunderii a miliarde de euro, cea mai mare parte provenind din Rusia, inclusiv a banilor din cazul investigat de Serghei Magnitsky.

Bancherul, în vârstă de 56 de ani, a dispărut pe 23 septembrie la Tallinn, fiind căutat de poliție și voluntari.
Rehe a condus divizia estoniană a Danske Bank din 2006 până în 2015. În acest timp, peste 200 de miliarde de euro cu origine îndoielnică ar fi fost traficați prin intermediul filialei din Estonia a Danske Bank, potrivit Financial Times.

În vara anului 2018, fondatorul fondului britanic Hermitage Capital, William Browder, a făcut plangere la parchet, în care sustinea că sucursala estoniană a fost unul dintre principalele canale de transfer a fondurilor furate din bugetul statului rus prin schema descoperita de avocatul Serghei Magnitsky, care a murit în închisoare.
Rehe avea calitate de martor și a negat participarea la posibila spălare de bani sau ca ar fi știut despre schemele derulate prin unitatea pe care o conducea.

În februarie, autoritatile din Estonia au cerut Danske Bank să-și închidă sucursala din țară. Banca a anunțat atunci încetarea operațiunilor din Estonia, Letonia, Lituania și Rusia. Înainte de asta, șeful organizației bancare și-a dat demisia.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *