Social

Mătăsaru a fost eliberat. Ce încălcări procedurale au avut loc la arestarea acestuia

Examinarea demersului de către Judecătoria Buiucani a fost însoțită de numeroase aspecte curioase din punct de vedere procedural. Una dintre acestea este și faptul că procurorul Proca a declarat în repetate rânduri în instanță că Anatol Mătăsaru ar fi refuzat să se prezinte la ședință. Asta, în condițiile în care activistul era afară, încătușat, în mașina poliției, de unde a și declarat avocaților și presei că vrea să fie escortat în instanță. Pe acest caz, pentru eventuale declarații mincinoase, avocații au anunțat că vor cere tragerea la răspundere a procurorului. Solicitat în repetate rânduri de reporterul Politik.md, procurorul a refuzat să comenteze acuzațiile.

Totodată, avocații menționează și alte aspecte procedurale, ce au fost încălcate de către oamenii legii. Potrivit cadrului legal, în lipsa unei decizii a judecătorului de instrucție, o persoană poate fi reținută cel mult 72 de ore, termen care s-a încălcat în cazul activistului. Acesta a fost eliberat doar după ce a fost chemată poliția pentru a constata încălcarea. La fel, reținerea activistului a avut loc în lipsa unei ordonanțe, acesta fiind luat pe neașteptate de mai multe persoane în civil, chiar din fața blocului în care locuia. Examinarea demersului procurorului, împreună cu cererea de recuzare a judecătorului, au fost examinate astăzi pe parcursul întregii zile.

Amintim că Anatol Mătăsaru a fost reținut vineri la amiază, fiind învinuit de huliganism, după ce a adus în fața Centrului Național Anticorupție un vas de veceu. Gestul a fost unul de protest față de ineficiența instituției, care, spune el, nu a reacționat, deși i-a semnalat un caz de corupție și a adus și probe video din momentul în care un funcționar ia mită.

Sursa: politik.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *