Actualitate

Matei Vişniec: Peter Handke, autor controversat datorită atitudinilor sale pro-sîrbe în anii războiului din Bosnia

 Peter Handke este un fel de rebel şi are vocaţia de a naviga împotriva curentului. Referitor la premiul Nobel pentru literatură declara de altfel că trebuie “suprimat” întrucît le aduce o falsă “canonizare” autorilor laureaţi.

În toamna anului 1995, la cîteva luni după masacrul de la Srebreniţa, Peter Handke a efectuat o călătorie în Serbia de unde s-a întors cu o carte controversată. Impresiile sale de călătorie nu au suscitat atunci entuziasmul presei, prea era evidentă simpatia sa pentru sîrbi, ori aceştia erau văzuţi ca principalii agresori în contextul războiului civil din fosta Yugoslavie.

În 1999 Peter Handke a protestat vehement împotriva bombardamentelor efectuate de Aliaţa Atlantică asupra Belgradului. El a renunţat şi la un prestigios premiu literar german, premiul Büchner, şi a anunţat că părăseşte Biserica catolică.

Si mai mare a fost însă scandalul în 2006 cînd s-a dus să asiste la înmormîntarea fostului preşedinte sîrb Slobodan Miloşevici. Acesta din urmă, să ne amintim, fusese arestat şi judecat pentru crime împotriva umanităţii şi genocid. Atunci a decis Comedia franceză să nu-i mai monteze lui Peter Handke o piesă, în principiu deja programată în acel an. Unii scriitori i-au luat apărarea lui Peter Handke, alţii s-au îndoit de justeţea atitudinii sale.

In orice caz, datorită acestor scandaluri mai toată lumea a crezut că autorul austriac urma să fie şters pe vecie şi de pe listele premiului Nobel. Cu cîteva zile înainte de anunţarea laureaţilor pe anul trecut şi pe anul acesta unii comentatori culturali afirmau că Academia suedeză, după scandalul prin care a trecut ea însăşi acum doi ani, va fi extrem de atentă cu cei premiaţi. Cu siguranţă că Academia va alege oameni cărora să nu li se poată reproşa absolut nimic, spunea un critic literar… Iată însă că în Suedia cei 18 membri ai juriului nu sunt chiar aşa de timoraţi şi au decis să recompenseze un mare talent, în ciuda controverselor din jurul persoanei lui Peter Handke.

În 2014 Peter Handke a primit un prestigios premiu de teatru, premiul Ibsen, iar cu banii obţinuţi a construit o piscină într-o localitate sîrbă din Kosovo. Peter Handke nu este deci omul care să-şi renege convingerile.

In Franţa el o are drept parteneră de viaţă pe actriţa Sophie Semin, şi trăieşte în localitatea Chaville, nu departe de Paris.

Reamintesc că Peter Handke este şi autorul unor scenarii de film, cum a fost “Aripile dorinţei”, minunată creaţie cinematrografică realizată de prietenul său Wim Wenders.

Matei Vişniec
https://www.rfi.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *