Actualitate

Matrapazlâcuri pe banii Universităţii Slavone

La 15 iulie 1999, Universitatea Slavonă din Chişinău, în persoana rectorului Oleg Babenco, încheie un contract de investiţie în construcţia unui apartament de pe strada Zamfir Arbore 15, din Chişinău, cu SRL „Glorinal”. Prin acest contract, Oleg Babenco şi-a luat angajamentul să transfere din contul universităţii în contul firmei de construcţii 30.480 dolari pentru construcţia unui apartament cu patru odăi, cu o suprafaţă de 101 metri pătraţi. În actul de predare-primire, semnat la 26 decembrie 2000, este indicat faptul că acesta a fost încheiat între SRL „Glorinal” şi Universitatea Slavonă. Vă amintim că „Glorinal” este o firmă de construcţii controlată de Oleg Voronin, fiul lui Vladimir Voronin.

Deşi acest imobil era proprietatea universităţii, în luna martie 2002, Oleg Babenco merge la un notar şi face un contract de donaţie a acestui apartament pe numele lui Andrei Babenco, fiul său. În contract este indicat următorul lucru: „SRL „Universitatea Slavonă”, în persoana directorului Babenco Oleg, donează lui Babenco Andrei apartamentul nr. 19, cu patru odăi, suprafaţa totală de 101,6 metri pătraţi, situat în mun. Chişinău, str. Zamfir Arbore, nr. 15. Obiectul menţionat îi aparţine SRL „Universitatea Slavonă”, în temeiul contractului de investiţii nr. 16 din 15 iulie 1999, actului de transmitere-primire din 26 decembrie 2000”.

Andrei Babenco a fost proprietarul apartamentului până în septembrie 2008. Atunci el decide să-l vândă unei persoane fizice, care, în urma încheierii contractului notarial, devine proprietar cu drepturi depline. Conform contractului, apartamentul cu patru odăi a fost vândut la preţul de 490 mii de lei (aproximativ 28 de mii de euro), preţul real fiind, de fapt, 90 mii de euro.

Astfel, în opt ani, bunul imobil procurat pe banii Universităţii Slavone a devenit proprietate privată, iar Andrei Babenco, fără să investească nimic, a câştigat dintr-o singură lovitură 90 mii de euro. Oleg Babenco nu a fost de găsit ca să ne comenteze de ce i-a donat fiului său apartamentul care, de fapt, a fost procurat din banii achitaţi de către studenţi pentru studii. TIMPUL deţine documentele care confirmă cele expuse.

Vă amintim că Oleg Babenco, conform declaraţiilor pe venit depuse la Comisia Electorală Centrală în octombrie 2010, este cel mai înstărit comunist. Numai din salariu, Babenco a câştigat în ultimii doi ani peste 720 de mii de lei. El are două apartamente în centrul oraşului, o casă, dar şi sediul Universităţii şi al Liceului slavon din capitală. E de neînţeles cum s-a întâmplat că, în declaraţia din 2010, apare şi apartamentul de pe str. Zamfir Arbore 15, deşi acesta a fost vândut unei persoane fizice încă în 2008. Totodată, acest apartament lipseşte din declaraţia depusă înaintea alegerilor parlamentare din aprilie 2009. Atunci, Oleg Babenco a indicat faptul că este proprietarul unei vile pe care a estimat-o la 47 mii de lei şi un apartament în centrul capitalei, cu o suprafaţă de 57,6 metri pătraţi, care a fost estimat la doar… 4.979 lei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *