Istorie

Memoria scurtă a moldovenilor sau câte case memoriale sunt în Moldova

Se pare că, la momentul actual, autoritățile, dar și societatea și-a arătat recunoștința pentru opera lui Vieru doar prin câteva busturi care se află în Chişinău, Soroca și Băcioi, un bulevard în capitală și instituții de învățământ care i-au împrumutat numele. 

Casa părintească a lui Grigore Vieru a rămas fără gard, bucătăria de vară s-a năruit, nu este marcată nici măcar o placă informativă. În acest sens, reprezentanții Ministerului Culturii spun că au elaborat o hotărâre de guvern pentru a o salva şi că totul costă peste două milioane de lei. Mai mult, Ministerul de Finanțe a alocat 300 mii de lei din fondul de rezervă, care, însă, nu pot fi folosiți, fiindcă Consiliul raional din Briceni nu a realizat proiectul muzeului, iar moștenitoarea ei, Raisa Vieru, nu a perfectat actele de transmitere a proprietății către minister. Sergiu Ciocanu, șeful Direcției patrimoniu a Ministerului Culturii al R. Moldova confirmă că „documentele de transmitere a proprietății către minister urmau să fie perfectate, dar nu sunt informații că acest lucru s-a întâmplat”.

„O hotărâre de guvern trebuie respectată. Eu regret foarte mult că nici la ora actuală nu este o casă în cinstea lui Grigore Vieru. Este o temă de discuție la care ar trebui să participe mai multe instanțe, inclusiv Uniunea Scriitorilor, dar, în primul rând, Ministerul Culturii. Să vedem în acea hotărâre de guvern care sunt obligațiile instituțiilor culturale pentru îndeplinirea ei”, afirmă Teo Chiriac, vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor din RM.

Casa memorială a lui Matcovschi, la nivel de discuții

Memoria lui Dumitru Matcovschi este marcată cu o casă-muzeu care se află în satul natal al poetului, Vadul Raşcov, r-nul Şoldăneşti, și a fost inaugurată când artistul era încă în viață. Cât despre o casă memorială în cinstea lui Dumitru Matcovschi la Chișinău, Sergiu Ciocan asigură că „au loc discuții la nivel de guvern și va fi propus un plan de acțiuni, poate… în funcție de mai multe criterii. Totuși, vorbim despre un proiect ce se află la o etapă incipientă”.

Conform datelor Ministerului Culturii, doar cinci scriitori autohtoni aucase memoriale subordonate statului. Printre ei se numără Constantin Stamati, la Ocnița, Alexei Mateevici în satul Zaim, Căușeni, scriitorul și politicianul Constantin Stere în satul Ciripcău, fabulistul Donici, în satul ce-i poartă numele, și poetul Petru Zadnipru, care este comemorat în satul Sauca, Ocnița. Ion Ștefăniță, directorul general al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, afirmă că, la ultima verificare din 2011, toate casele memoriale menționate mai sus se aflau într-o stare acceptabilă, care se datora, în special, autorităților locale. Excepție făcea casa lui Donici, acoperișul căreia necesită reparații urgente până în prezent.

Uniunea Scriitorilor din R. Moldova adaugă la lista caselor memoriale, subordonate Ministerului Culturii, Casa-muzeu a lui Emil Loteanu, ce se află în satul Clocușna, Ocnița, o cameră-muzeu în cinstea lui Ion Creangă, care poate fi găsită în satul Teleșeu, Orhei, dar și Casa-muzeu în amintirea lui Andrei Lupan, din satul Mihuleni. Aceste instituții sunt subordonate autorităților locale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *