Economie

Metalurgia ucraineana, cumparata de rusi

 "Nu dispunem de informatii veridice. Dar analizand lucrurile, asa cum se contureaza ele din spusele unor oameni foarte influenti, pot sa presupun ca este vorba despre interese private. Mai degraba se poate imagina linia Kremlinului: conducerea rusa constientizeaza faptul ca unica modalitate de influentare eficienta asupra politicilor interna si externa ale Ucrainei rezida in controlul asupra principalelor active bugetare si sistemice. Si, fara indoiala, metalurgia constituie una dintre principalele ramuri ale economiei Ucrainei”, a explicat politologul Mihail Pogrebinski. 

Analistul companiei de investitii BG Capital, Evgeni Dubogryz, a precizat pentru NG: „Nu cred ca este un singur cumparator. Daca in privinta ISD si Zaporojstal se intrevede o singura traiectorie, in cazul combinatului Mariupol este, dupa toate probabilitatile, cu totul alta poveste”. 

In general, Dubogryz este de acord cu parerea colegilor, potrivit carora in Rusia se formeaza, in prezent, un centru de control asupra unuia dintre cele mai importante domenii de activitate ucrainene. Expertul nu vede nimic rau in asta, apreciind ca investitorii rusi pot asigura uzinele ucrainene cu materie prima, cu resurse energetice ieftine, cu mijloace necesare modernizarii, precum si cu piete de desfacere. 

Expertii comenteaza cu prudenta un alt aspect al temei: reactia grupurilor de afaceri din Ucraina la acest proces de redistribuire a proprietatilor ucrainene. „In Ucraina nu a existat si nu exista o pozitie consolidata a oligarhilor ucraineni”, a aratat Pogrebinski. 

„M-as incumeta sa afirm ca se confirma temerile exprimate de oligarhii din anturajul lui Ianukovici inainte de alegerile prezidentiale: Ianukovici nu a devenit si nu va deveni un presedinte marioneta, care poate fi dirijat de grupurile de afaceri. Dimpotriva, el se distanteaza de ei si promoveaza o linie politica fara sa priveasca la interesele de afaceri ale anturajului sau”, a estimat expertul, comentand zvonurile potrivit carora Rinat Ahmetov ar fi fost eliminat din cursa pentru Zaporojet de investitorii rusi. 

Sursa: Hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *