Timpul.md

Ultima oră 28 Aprilie 2010 | 13:10

Mihai Ghimpu: Se poate intampla sa mergem nu spre Europa, ci spre Tiraspol

Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, isi exprima speranta ca intr-o buna zi "Federatia Rusa va constientiza ca indiferent cine suntem noi, care e puterea noastra, avem aceleasi drepturi".

"Relatia cu Federatia Rusa trebuie sa fie reciproc avantajoasa si cu respect de ambele parti. Eu niciodata nu am spus ca nu imi place poporul rus, eu am spus de politica promovata (...) Speram ca vom ajunge, intr-o buna zi, cand Federatia Rusa va constientiza ca indiferent cine suntem noi, care e puterea noastra, avem aceleasi drepturi", a declarat Mihai Ghimpu marti seara, la emisiune Nasul de la B1TV.

Presedintele moldovean a recunoscut ca in raporturile dintre cele doua tari intervin si lucruri care tin de interesul lor strategic, militar sau economic.

Ghimpu: Nu merg la Moscova de Ziua Victoriei. Ce sa caute invinsii acolo?

"Mai e vorba si de 'gaura neagra', cum e la noi acum, la Chisinau, unde se invart milioane prin contrabanda, pentru ca nu e control constitutional", a mai recunoscut presedintele, adaugand insa ca "noi dorim relatii bune cu Federatia Rusa, pentru ca are un popor cu o literatura universala, cinematografie universala, are cu ce se mandri".

Mihai Ghimpu a reiterat ideea ca moldovenii sunt destul de divizati in prezent, unii dorindu-si o apropiere mai mare de Rusia, altii dimpotriva. "Sunt unii care sunt pentru unire, indiscutabil, azi daca se poate", a precizat insa presedintele, subliniind ca foarte multi dintre acestia din urma sunt tineri.

Totodata, el a reamintit ca moldovenii au fost nevoiti sa rezolve nu una ci doua probleme fundamentale: "sa ne rupem de comunismul sovietic si sa trecem la democratie".

"Obiectivul nostru principal acum e integrarea europeana(...) Noi nu avem alta sansa decat sa relansam economia, pentru ca altfel se poate intampla sa mergem nu spre Europa, ci spre Tiraspol", a mai apreciat Mihai Ghimpu, subliniind ca Republica Moldova se bucura "de o deschidere ca niciodata din partea institutiilor europene".

Presedintele moldovean a tinut in mod special sa le multumeasca tuturor romanilor pentru sprijinul constant acordat in ultimii ani, dar si pentru cele 100 de milioane de euro, bani nerambursabili.

Sustinerea aderarii la UE si 100 de milioane de euro, de la Basescu pentru Ghimpu

"Cand e greu, e un ajutor bun", a recunoscut el, aratandu-se gata "sa facem totul ca romanii de pe ambele maluri ale Prutului sa traiasca bine si impreuna, in marea familie europeana".

Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, intreprinde o vizita oficiala de doua zile in Romania, la invitatia presedintelui Traian Basescu. Ghimpu a avut mai multe intrevederi oficiale, cu presedintele Romaniei Traian Basescu, premierul Emil Boc, presedintii celor doua camere ale Parlamentului.

De asemenea, presedintele interimar al Republicii Molodova a primit Cheia Orasului Bucuresti de la primarul Sorin Oprescu. 

Sursa: Ziare.com

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus