Politică

Mihai Gribincea noul ambasador al R. Moldova la Bucureşti

Mihai Gribincea este în prezent Ambasadorul Republicii Moldova în Regatul Belgiei, iar prin cumul şi în Regatul Ţărilor de Jos şi în Luxemburg. Tot prin cumul el este şi Şeful Misiunii Republicii Moldova pe lângă NATO. Înainte de a fi numit în funcţia actuală a activat în calitate de Consilier politic al Înaltului Comisar OSCE pentru minorităţi naţionale, cu sediul la Haga, Olanda (2001-2010).

Înainte de a fi angajat în funcţia de Consilier al Înaltului Comisar OSCE, M. Gribincea a lucrat pentru Misiunea ONU din Timorul de Est (1999-2001) şi pentru Misiunile OSCE din Georgia (1996-1997) şi din Croaţia (1999). În 1992 – 1998 a fost angajat al Ministerului de Externe (MAE) al Republicii Moldova. Ultima să funcţie în cadrul MAE a fost aceea de şef al departamentului Securitate europeană şi probleme politico-militare. Între anii 1993 – 1994 a activat în cadrul Ambasadei Republicii Moldova în Federaţia Rusă. Manifestă interes faţă de istoria Moldovei şi problemele militare şi de securitate.

Studii: Facultatea de istorie a Universităţii de Stat din Moldova (Chişinău, 1986), Facultatea Relaţii internaţionale a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti (1992). Şi-a susţinut doctoratul în istorie la Universitatea Bucureşti, conducător stiintiific Dinu C. Giurescu (1995).

S-a născut în satul Mingir, raionul Hînceşti, Republica Moldova.

Mandatele a 19 diplomați ai Republicii Moldova au expirat, iar autoritățile urmează să numească ambasadori noi.

În sedinţa de joi a Comisiei parlamentare pentru politică externă și integrare europeană, şefa diplomaţiei de la Chişinău, Natalia Gherman, urmează să propună cele 19 candidaturi.

Ziarul Naţional a intrat în posesia listei de candidaturi: Mihai Gribincea – Ambasador al Republicii Moldova în România; Vitalie Rusu – Ambasador în Cehia, Valeriu Frija – Ambasador în Lituania, Ruslan Bolbocean – Ambasador în Ucraina, Oleg Serebrean – Ambasador în Germania, Oleg Țulea – Ambasador în Ungaria, Veaceslav Dobândă – Ambasador în Suedia, Dumitru Socolan – Ambasador în Portugalia, Vasile Bumacov – Ambasador în Japonia, Gabriela Moraru – Ambasador în Israel, Iurie Reniță – Ambasador în Belgia, Valeriu Ghilețchi – Ambasador în SUA, Aurel Ciocoi – Ambasador în China, Dumitru Braghiș – Ambasador în Federația Rusă, Eugen Revencu – Ambasador în Letonia, Lilian Moraru – Ambasador în Franța, Ștefan Gorda – Ambasador în Bulgaria, Tudor Ulianovschi – Ambasador în Elveția, Corina Călugăru – Ambasador, Reprezentant Permanent pe lângă Consiliul Europei.

Mihai Gribincea este un euroatlantist convins. În 1998, Gribincea a scris o carte – „Trupele ruse în Republica Moldova: factor stabilizator sau sursă de pericol?” – în care arăta că trupele ruse din regiunea transnistreană reprezintă o sursă de pericol şi că Republica Moldova ar trebui să adere la NATO pentru a-şi asigura securitatea naţională.

sursa: infoprut.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *