Timpul.md

Social 21 Ianuarie 2014 | 15:02

Mii de terenuri din R.Moldova au rămas ÎN PARAGINĂ

Aproape 240 de mii de hectare de terenuri agricole au rămas neprelucrate anul trecut, din cauza mai multor factori, susține Ministrul agriculturii, Vasile Bumacov.

„Politica de stat nu a fost neprietenoasă pământului. Guvernările au vorbit că este o bogăție neprețuită. Totuşi, față de țăran, față de cei care ne aduc pâinea pe masă atitudinea nu a fost cea pe care o merită. La sat infrastructura și condițiile de viață sunt cele care sunt. Lucrurile însă se schimbă, sunt mulți tineri care ar vrea să procure terenuri, să facă business agricol, care, deși este riscat, poate fi profitabil”, a subliniat ministrul într-o emisiune la Radio Moldova.

În opinia oficialului, terenurile care nu se prelucrează în mare parte nu au proprietari reali. „Cotele sunt repartizate, dar o parte din cei cărora le aparțin nu mai sunt în viață, iar moștenitorii nu se grăbesc să le prelucreze, să le înregistreze după ei. De aceea, din anul trecut este introdusă o măsură de subvenționare, prin care 50% din cheltuielile necesare pentru perfectarea actelor la notar și de înregistrare sunt acoperite de către stat”, a subliniat ministrul.

Vasile Bumacov spune că, dacă terenurile ar fi consolidate mai repede, s-ar găsi cumpărători pentru ele, printre oamenii de afaceri locali. „Deși am fost criticat pentru aceasta, cred că procedăm corect oferind mai întâi investitorilor locali șansa de a procura terenuri. Iar dacă nu se vor descurca, atunci s-ar putea să apelăm și la cei străini”, a mai spus ministrul agriculturii și industriei alimentare.

Timpul.md via IPN

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus