SIESTA cu papion

Minciuna savanta

Un academician rus, pe nume Valeri Ciudinov, a facut niste „descoperiri” care te pot lasa fara darul vorbirii: „Primii oameni pe pamant au fost rusii si toate limbile straine au pornit de la limba rusa”. Am parcurs articolul de mai multe ori, incercand a intelege cum o persoana cu atata carte poate sa spuna astfel de prostii.

Dar n-am apucat bine sa ma dumiresc, ca, peste cateva zile, acelasi autor, in acelasi ziar („Komsomolskaia Pravda”) da o alta minciuna si mai gogonata: „Piramidele egiptene au fost construite de catre rusi”. Se vede ca savantul merge din minciuna in minciuna. Citisem undeva ca, daca stiinta nu poate fi mincinoasa, minciuna poate fi stiintifica. E greu de spus ce prevaleaza in cazul nostru – elementele de stiinta mincinoasa sau de minciuna stiintifica.

Un lucru, insa, este cert: astfel de „bombe” nu merg nici la un ziar de umor, mite la unul care se pretinde a fi serios. De fapt, minciuna e punctul forte al ziarului dat, care se lauda ca are cei mai multi cititori in Basarabia (o fi avand, caci moldoveanul traieste inca cu iluzia trecutului si cu naivitatea prezentului). Iata numai cateva, luate aleatoriu, chiar de pe prima pagina: „Zvonite Ben Ladenu! („Sunati-l pe Ben Laden”). E dat si numarul de telefon: 1-00873.682.505.331 („KP”, 2002, nr. 44); „Natasa zagovorila na 120 iazikov” („Natasa vorbeste 120 de limbi”).

Este vorba de o rusoaica (cum altfel!) Natasa (25 de ani), care vorbeste 120 de limbi („KP”, 2003, nr. 76). Cum sa crezi acest lucru, daca rusii de la noi nici in 50 de ani nu pot insusi macar una?… „Kirkorov resil stati jenscinoi” („Kirkorov a decis sa devina femeie”) („KP”, 2003, nr. 29); „V Moldavii Brejnev jenilsea na angliiskoi koroleve” („In Moldova, Brejnev s-a casatorit cu regina Angliei”) („KP”, 2005, 9 iunie)… Iar cu vreo doi ani in urma, ziarul da o informatie, tot pe prima pagina, la auzul careia cred ca au ras si copiii mici, care stiu bine ca babutele nu nasc: „Alla Pugaciova beremena” („Alla Pugaciova e insarcinata”). Daca ziarul isi face cititori cu astfel de materiale, atunci vai de capul lui si al cititorilor sai.

Comunismul si chilotii

Ultimul presedinte al URSS, Mihail Gorbaciov, a recunoscut un adevar pe care nu-l stia numai cine nu-l dorea: „Toata elita conducatoare sovietica, inclusiv eu, spuneam tot timpul ca societatea capitalista se indreapta spre catastrofa, in timp ce URSS se dezvolta bine, desi toti eram constienti ca ramanem cu mult in urma.

Cand am ajuns eu la putere, discutam despre problema pastei de dinti, problema detergentilor si a fost nevoie sa cream o comisie a Biroului Politic, care sa aiba grija ca femeile sa aiba ciorapi cu chiloti”. Despre acest traseu socialist al Rusiei foarte plastic s-a exprimat scriitorul rus Veaceslav Kostrikov: „Rusia seamana cu un calaret care alearga inainte, sezand in sa cu fata inapoi si privind in trecut”.

Alta ar fi treaba Rusiei, daca n-ar fi invatat/impus si alte popoare sa „calareasca” la fel… Chiar si astazi, cand toata lumea se indreapta spre „Europa”, „calaretii” nostri comunisti se tin de coada calului si privesc in trecut. Tactica lui Lenin – un pas inainte si doi inapoi – e litera de lege pentru bolsevici, inclusiv pentru cei vopsiti peste noapte in democrati.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *