Internațional

Ministrul britanic face un anunţ pentru românii care vor să se stabilească în Anglia din 2014

Întrebat de gândul dacă guvernul lui David Cameron are estimări privind numărul de români şi bulgari care ar urma să se stabilească în Regatul Unit după ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii, în 2014 – după cum a declarat vicepremierul Nick Clegg în urmă cu trei săptămâni – , Lidington a răspuns imediat că nu există aşa ceva.

 Totodată, la întrebarea gândul privind posibilitatea ca Marea Britanie să introducă o garanţie pe care românii şi bulgarii ce se stabilesc în Anglia ar trebui să o plătească, după cum s-a scris recent în presa europeană şi românească, răspunsul a fost tot negativ, ministrul britanic subliniind că o astfel de măsură ar fi contrară actualei legislaţii europene şi că, dacă ar fi impusă, ar trebui aplicată tuturor cetăţenilor UE, inclusiv britanicilo
r.

„Vreau să conlucrăm pentru a clarifica orice neînţelegere privind abordarea britanică a libertăţii de mişcare de pe piaţa europeană a muncii. Este un subiect important, care naşte îngrijorări fireşti, însă cred că relaţia noastră este prea valoroasă pentru a permite acestei chestiuni să devină problematică”, a declarat David Lidington. El a rezumat, mai departe, poziţia Marii Britanii în această chestiune: „Regatul Unit îşi va deschide piaţa muncii pentru muncitorii români şi bulgari începând cu 2014. Suntem obligaţi de tratatele europene să facem acest lucru şi nu intenţionăm să facem altceva. Recunoaştem şi considerăm binevenit impactul pozitiv pe care îl au cetăţenii UE ce îşi exercită libertăţile fundamentale, libertăţi de care se bucură zilnic şi 1,5 milioane de cetăţeni britanici care trăiesc, muncesc sau studiază altundeva în UE”.

Ministrul conservator a precizat că ţara lui recunoaşte şi preţuieşte contribuţia adusă de „zeci de mii de români harnici în UK”, fie că este vorba despre muncitorii „high skilled”, de constructori, agricultori etc.

„Construim acum în Marea Britanie un sistem de imigraţie care să funcţioneze în slujba interesului naţional, să susţină economia, continuând să atragă cele mai mari talente globale, inclusiv din România şi Bulgaria, şi, în acelaşi timp, să protejeze serviciile publice şi sistemul ajutoarelor sociale, punând punct imigraţiei ilegale şi abuzurilor”, a declarat britanicul.

gandul.info

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *