Timpul.md

Actualitate 9 Martie 2017 | 14:28

Ministrul canadian de externe acuză Rusia că îi calomniază familia

Ministrul canadian de externe, Chrystia Freeland, a acuzat Rusia că răspândește calomnii despre familia sa, în special despre bunicul ei, care s-a născut în Ucraina, scrie Washington Post.

„Freeland, care vorbeste fluent limba rusă și cândva a condus biroul Financial Times de la Moscova, este de mult timp în conflict cu guvernul rus pentru sprijinul activ pe care l-a acordat Ucrainei, dar și a cărților sale, în care dezvăluie influența oligarhilor ruși” – spune articolul.

În urmă cu trei ani, lui Freeland i s-a interzis intrarea în Rusia, împreună cu o duzină de alți canadieni celebri, ca represalii pentru sancțiunile impuse de Canada, după anexarea Crimeei de către Rusia. Ca urmare a numirii sale în postul de șef al Ministerului de Externe din Canada, MAE rus a declarat că nu va reconsidera decizia de a-i interzice intrarea în Rusia.

„Din momentul numirii sale, articolele despre istoria familiei Freeland au inceput sa fie distribuite online prin intermediul site-urilor pro-Kremlin, cum ar fi ”Russkii Insider” sau ”Novaia Holodnaia Voina””- scrie publicatia.

Ziarul citeaza exemplul unui articol intitulat „Scheletul nazist din dulapul familiei”, care sustine că „bunicul lui Freeland, pe partea maternă, Mihail Homeak, a condus un ziar ucrainean care a răspândit propaganda nazistă în Cracovia ocupată de germani în anii 1940”.

Homeak a emigrat în Canada după război, unde a devenit membru activ al comunității ucrainene din Alberta, unde Freeland s-a născut. Bunicul sau a murit în 1984.

Freeland a sugerat că raspandirea calomniilor despre familia sa este rezultatul eforturilor de dezinformare ale Rusiei.

„Nu cred că e un secret. Oficialii americani au declarat în mod public, și chiar Angela Merkel a declarat public că din partea rusă au existat încercări de a destabiliza democrațiile occidentale, și cred că nu trebuie să fim surprinși dacă s-au folosit aceste eforturi împotriva Canadei” – a spus ea.

Reprezentantul Ambasadei Rusiei la Ottawa, Kirill Kalinin a declarat pentru Washington Post ca nu poate nici confirma, nici nega rapoartele. El a spus doar că guvernul rus este convins că „nazismul și ideologia sa de ură, colaboratorii naziști și urmașii lor ar trebui să fie acuzați fără tăgadă”.

Într-un interviu anterior, Kalinin spunea despre Freeland că ea a evitat un răspuns direct la întrebarea ”cu ce se ocupa bunicul ei în Cracovia, în timpul celui de-al Doilea război mondial?” 

paginaderusia.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus