Timpul.md

Actualitate 6 Decembrie 2016 | 15:02

Ministrul italian Sandro Gozi: Începutul dezintegrării UE a început odată cu Brexit

Votul Marii Britanii de a ieşi din UE a demarat procesul de „dezintegrare” al Uniunii, a declarat Sandro Gozi, ministrul italian al Afacerilor Europene, citat de The Independent.

Ministrul, membru al Partidului Democrat (centru-stânga), susţine că respingerea referendumului reprezintă o oportunitate pierdută de a reforma instituţiile europene şi de a salva UE de la dezbinare.

“Cred că începutul dezintegrării UE a început odată cu Brexit”, a spus Gozi.

Aceste afirmaţii au loc după ce premierul Italiei, Matteo Renzi, a anunţat, duminică seară, că a luat decizia de a demisiona, după ce majoritatea cetăţenilor italieni au respins, prin referendum, reformele constituţionale propuse. Aceasta viza reducerea drastică a rolului camerei superioare a parlamentului, o măsură prin intermediul căreia ar simplifica procesul decizional și ar duce la stabilizarea guvernării. Oponenții săi politici argumentează că, din contră, ar duce la o complicare a procesului legislativ și ar elimina orice formă de control asupra guvernului. Această modificare a actului fundamental al țării ar reprezenta cea mai puternică reformă constituțională din Italia de la încheierea regimului monarhic, însă partidele de opoziție critică acest proiect, motivând că este prost formulat și că va face guvernul prea puternic în domenii precum mediul, transportul şi energia. 

Sursa: caleaeuropeana.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus