Politică

Ministrul Justitiei cere sanctionarea disciplinara a unui judecator

Ministrul Justitiei, Alexandru Tanase, va cere Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM) sanctionarea disciplinara a magistratului Dorin Popovici, care a judecat formal, in subsolul unui comisariat de politie, cazul unei victime a torturilor din 7 aprilie.

La 7 aprilie 2009, Oxana Radu, impreuna cu sora ei, mergea acasa, la Cahul. In zona Telecentru din Chisinau, microbuzul a fost oprit de oameni mascati, iar toti cei 12 pasageri au fost arestati si dusi in subsolurile comisariatelor de politie. Dupa cateva zile de maltratari si umilinte, fiind obligata inclusiv sa se dezbrace pana la piele in fata politistilor, Oxana a fost judecata in doar cateva minute. Pedeapsa si-a ispasit-o in Comisariatul de politie din Drochia, unde au fost transportate mai multe victime ale evenimentelor din aprilie.

La 16 octombrie, ea a depus o plangere la CSM. La 31 noiembrie, a revenit impreuna cu avocata dupa raspuns. Li s-a spus ca judecatorul n-a fost audiat, intrucat este bolnav, iar organul suprem de conducere al judecatorilor se afla in alegeri. La 14 ianuarie a.c., o persoana le-a inmanat un raspuns din partea CSM, semnat de Nicolae Clima, prin care acesta argumenta ca „n-a gasit careva temei de tragere la raspundere disciplinara a lui Popovici”. Anume acest fapt, relatat in „Ziarul de garda”, a atras atentia ministrului Tanase. Precizam ca ministrul Justitiei este membru al CSM, iar Tanase spune ca n-a auzit de nicio plangere impotriva lui Popovici care sa fie examinata in acest organ.

Mai mult, semnatarul raspunsului, Clima, nu mai era presedinte CSM de la 31 noiembrie. De asemenea, el nu avea dreptul sa examineze plangeri de acest fel. „Modul formal in care a fost examinata aceasta plangere vorbeste despre stilul in care a functionat regimul Voronin. Este un caz relevant si semnificativ pentru justitia noastra. Sanctionand persoane maltratate, acesti judecatori si-au compromis in totalitate meseria lor si si-au batut joc de intregul sistem de justitie”, a declarat Tanase. Totodata, ministrul a spus ca va transmite cazul Oxanei Radu comisiei parlamentare pentru investigarea evenimentelor din aprilie si va cere acesteia sa afle cine a fost persoana care a ordonat acest mod de a judeca, in afara instantelor. „Astept ziua in care politistii si judecatorii care s-au purtat astfel cu noi vor fi pedepsiti si ne vor achita daune morale. Ei, nu statul”, a mentionat Oxana.

Astazi, urmeaza ca Institutul pentru Drepturile Omului din RM (IDOM) sa protesteze in fata sediului Consiliului Superior al Magistraturii, a comunicat Vanu Jereghi, directorul executiv al Institutului. Potrivit acestuia, IDOM reprezinta in instanta peste 40 de victime ale evenimentelor din aprilie, iar la moment analizeaza modul in care au fost judecati toti cei arestati abuziv. Cazul Oxanei Radu este primul ajuns la CSM, dar Jereghi crede ca nu e si ultimul.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *