Politică

Ministrul Justitiei:Vom fi necrutatori cu cei care se vor implica in activitatea judecatorilor

Sambata, judecatori din toata republica s-au reunit la Palatul Republicii din Chisinau pentru a alege noua componenta a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Este o procedura extrem de importanta, deoarece de integritatea morala a noilor membri ai Consiliului depinde calitatea reformei justitiei. CSM este autoritatea responsabila de numirile, demiterile, penalizarile judecatorilor si de impunerea unor standarde profesionale in acest sistem.

Alegerea CSM s-a produs partial, din cauza concurentei dure. In primul tur au fost desemnati trei din cinci membri, iar ceilalti doi nu au putut fi alesi, in urma celei de-a doua tentative, pentru ca nu au acumulat numarul necesar de voturi. In curand, va fi organizat un nou scrutin.

Alexandru Tanase, ministrul Justitiei, a declarat din start ca acea adunare nu va fi transformata intr-o rafuiala cu judecatorii corupti. El a adus critici aspre actualului sistem judecatoresc din RM, in contextul sondajelor de opinie, conform carora cel mai jos nivel de incredere care exista in societate este fata de justitie. „Omul se simte neprotejat si neajutorat in fata justitiei. Este regretabil ca mii de oameni au trecut prin aceasta masinarie, fiind lipsiti de proprietati, de libertate, fiind torturati, spre regret, cu aportul celor din acest sistem.

Din 2001, am constatat imixtiunea inadmisibila a politicului in justitie. Am constatat demisii in masa ale judecatorilor. Doar intr-un an de zile au fost disponibilizati peste 80 de judecatori. Daca nu exista justitie, nu exista nimic: nici economie functionala, nici investitii. Nu va exista protectia cetateanului. De aceea, noi urmarim crearea unui sistem judecatoresc functional, necorupt, integru, pus in slujba cetateanului, neangajat politic”, a mentionat Alexandru Tanase. El a readus in discutie ilegalitatea numeroaselor decizii ale instantelor economice din RM, soldate cu zeci de plangeri depuse la CEDO. Zecile de milioane de euro pe care guvernul le achita sunt un argument consistent pentru reformarea cu adevarat a sistemului judecatoresc.

„Daca cineva dintre politicieni va suna pentru a solutiona un caz in instanta, va rog sa-mi raportati personal. Chiar daca politicianul va fi de la mine din partid, voi face tot posibilul pentru ca persoana respectiva sa nu mai fie prezenta in viata publica", a promis ministrul Justitiei.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *