Actualitate

Mircea Diaconu: Am răspuns afirmativ propunerii făcute de Acțiunea 2012

La eveniment vor participa reprezentanți ai comunităților românești din regiunile istorice, dar și din cadrul Uniunii Europene, precum şi ai mediului academic, politic și administrativ din România și Republica Moldova.

Conferința se va desfășura sub forma unei audieri publice menită să identifice principalele probleme ale comunităților românești din regiunile istorice. Un alt punct al dezbaterilor îl va reprezenta direcția comună a mișcării unioniste și a integrării europene a Republicii Moldova.

„În pofida unor întâmplări ale ultimilor ani, sau mai bine zis, ale ultimului secol, rămân totuși infinit mai multe lucrurile care ne unesc, prin comparaţie cu diferențele care ne despart. Iar în unitatea lumii românești, care transcende granițele actuale ale României, stă cheia ieșirii noastre din labirint. În baza acestui crez personal, am răspuns propunerii făcute de Acțiunea 2012 de a reface, în spirit, pentru câteva clipe, România Mare la Bruxelles", a mărturisit Mircea Diaconu.

Români uitați

În opinia europarlamentarului, comunitățile românești din regiunile istorice sunt adeseori uitate atunci când se vorbește despre românii din afară granițelor țării.

„Și în Timoc, Cernăuți, Odesa sau Basarabia trăiesc români care sunt în același timp europeni, prin cultură, și ale căror drepturi trebuie respectate. Este poate nevoie de o abordare mai implicată la nivel național, dar e foarte important ca și Uniunea Europeană să protejeze dreptul la propria cultură al tuturor minorităților și implicit al comunităților românești din diferite state membre sau partenere ale Uniunii Europene. Cultura noastră e identitatea noastră", a adăugat Mircea Diaconu.

www.dcnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *