Integrare Europeană

Misiunea Uniunii Europene de Asistenta la Frontiera – EUBAM

Din decembrie 2005, 120 de europeni, experti in politie vamala si de frontiera, asista colegii moldoveni si ucraineni sa gestioneze frontiera.Majoritatea oamenilor se gandesc la frontiere doar atunci cand calatoresc, iar politia de frontiera si ofiterii vamali sunt functionarii publici mult mai putin cunoscuti decat medicii si profesorii.

In cadrul Misiunii EUBAM, insa, toti va vor spune ca politia vamala si de frontiera sunt coloana vertebrala a unei societati prospere si protejate. De ce? Vama, de exemplu, aduna mai mult de 60 la suta din bugetul de stat din Republica Moldova. Iar politia de frontiera, la randul sau, este responsabila pentru asigurarea securitatii pe 1906 km de la frontiera statului. Incepand cu decembrie 2005, ca urmare a unei cereri comune a presedintilor celor doua state, Uniunea Europeana a asistat politia vamala si de frontiera a R. Moldova in legatura cu diverse teme legate de UE, prin intermediul Misiunii de Asistenta la Frontiera in Moldova si Ucraina (EUBAM).

Persoane
120 de europeni, experti in politie vamala si de frontiera din 22 de state membre ale UE, precum si 110 colegi din R. Moldova si Ucraina, sunt nucleul echipei EUBAM. Cele mai mari contingente in Misiune sunt reprezentate de catre Polonia, Germania si Ungaria.

Scopuri
Misiunea consta in operarea in regiunile de frontiera ale Moldovei si Ucrainei pentru a fortifica standardele europene de gestionare a frontierelor la granita lor comuna cu scopul de a aduce beneficii oamenilor si a intari securitatea si comertul. Mai presus de toate, Misiunea isi propune o traversare mai simpla a punctelor de trecere a frontierei pentru un comert echitabil si pentru calatori, reducand criminalitatea transfrontaliera si sporind gradul de siguranta si de securitate.

Activitati
Misiunea EUBAM consta in sprijinul politiei vamale si de frontiera si a altor servicii transfrontaliere legate de agentiile de aplicare a legii. Aceasta include consilierea cu privire la standardele si practicile UE, organizarea trainingurilor si donarea echipamentului tehnic.

Rezultate
EUBAM colaboreaza in plin acord cu politia vamala si de frontiera a R. Moldova. De aceea, ne impartasim succesul cu partenerii. De la data lansarii, EUBAM si serviciile de parteneriat au realizat progrese considerabile la mai multe capitole. Spre exemplu:

Detectarea crimei transfrontaliere. In timpul operatiunii comune de control la frontiera FOCUS 2, au fost identificate mai multe canale de migratie si cazuri de contrabanda. Serviciile moldovenesti si ucrainene au depistat 293 de cazuri de contrabanda a marfurilor la punctele de traversare a frontierei si de-a lungul frontierei verzi. Valoarea totala a bunurilor confiscate in timpul operatiunii a numarat mai mult de un milion de euro.

Traficul de fiinte umane. EUBAM coordoneaza un schimb operational international intre agentiile de aplicare a legii din Austria, Slovacia, R. Moldova si Ucraina pentru a investiga presupusele cazuri invocate de trafic de minori din R. Moldova catre UE.

Contrabanda tigarilor. EUBAM ofera asistenta Serviciului de Informatii si Securitate al Moldovei si Serviciului de Securitate al Ucrainei, intr-o operatiune condusa impotriva contrabandei din Ucraina in Moldova a tigarilor destinate pentru piata UE. Operatiunea a prevenit pierderi de 5 milioane de euro din bugetul Uniunii.

Identificarea schemelor contrabandiste. EUBAM a identificat o tendinta de import ilegal a automobilelor de valoare din regiunea transnistreana a R. Moldova catre Ucraina. Misiunea a avertizat vama ucraineana si a propus cai de prevenire a unei astfel de activitati ilegale in viitor.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *