Economie

Mold-Street: Gazul s-a ieftinit, dar tarifele au crescut

Gazul s-a ieftinit cu 23%, dar consumul a scăzut

Reducerea importului a avut loc chiar dacă preţul mediu de import a coborât cu circa 23%, până la 4.301 lei pentru o mie de metri cubi (circa 215 dolari).

Scăderea se datorează în mare parte iernii blânde, care a dus la diminuarea cererii din partea consumatorilor casnici şi a centralelor termice. Un alt factor este criza economică, care a provocat reducerea capacităţii de plată a consumatorilor.

Or, deşi preţul de import s-a redus cu circa 23%, tarifele achitate de consumatori s-au majorat în medie cu 1,3% şi au ajuns la o medie de 6.194 lei pentru o mie de metri cubi.

Astfel, dacă în prima jumătate a lui 2015 diferenţa dintre preţul de achiziţie a gazelor de la Gazprom şi tariful mediu de livrare consumatorilor era de 559 de lei, apoi în aceeaşi perioadă a lui 2016 diferenţa a ajuns de trei ori şi ceva mai mare – 1893 de lei.

Situaţia se datorează şi neajustării la timp, în anii 2014-2015, a tarifelor la gaze de către ANRE, ceea ce a dus la apariţia unor devieri financiare enorme la Moldovagaz, care nu are alte surse de acoperire decât din tarif.

Datele ANRE mai relevă că dacă în trimestrul I al lui 2016 preţul mediu de import a fost de 4503 lei pentru o mie de metri cubi, sau circa 223 de dolari, apoi în trimestrul II costul de import a coborât cu aproape o mie de lei, până la 3527 de lei sau aproximativ 178 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Acesta este cel mai mic preţ din trimestrul IV 2007.

De notat că Moldovagaz, cea mai mare companie din Republica Moldova a înregistrat în 2015 pierderi-record de 3,11 miliarde de lei, iar volumul vânzărilor a scăzut cu circa 10%, până la 5,162 milioane lei. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *