Actualitate

Mold-street: Unde au dispărut 11 MILIARDE de lei

 Cifra înspăimântătoare de 11 miliarde lei a provocat îngrijorarea deputaţilor, care au cerut explicaţii de la instituţia de audit în legătură cu numărul şi mărimea neregulilor şi deficienţelor stabilite în urma acţiunilor de audit, de impactul negativ al acestora asupra gestionării fondurilor publice.

Președintele Curții de Conturi a Republicii Moldova, Veaceslav Untilă, care a prezentat raportul, a precizat că Curtea de Conturi nu este o instanță care pronunță hotărâri judecătorești sau aplică amenzi, ci una care realizează audituri publice externe.

”În perioada raportată, au fost realizate 26 de misiuni de audit, au fost înaintate 1.239 de recomandări către 314 entități”, a spus Veaceslav Untilă. Totodată el a menţionat că o mare parte din recomandări rămân neexecutate, iar instituţiile guvernamentale nu au întreprins suficiente măsuri pentru implementarea recomandărilor anterioare ale Curții de Conturi, potrivit mold-street.com

În plus el şi-a exprimat regretul că deputaţii tergiversează adoptarea unor modificări în legislaţie care ar permite plata unor salarii mai mari auditorilor de la Curte, iar din cauza salariilor mici, instituţia ar rămâne fără specialişti.

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Ștefan Creangă a menționat că se constată o schimbare majoră a structurii auditelor conform tipurilor acestora în comparaţie cu perioada precedentă de raportare.

Astfel, ponderea auditelor de performanţă a crescut de la 28% până la 42%, a auditelor financiare de la 16% până la 35%, iar ponderea auditelor de conformitate s-a micşorat de la 54% pînă la 15%.

De notat că structura neconformităţilor depistate de Curtea de Conturi denotă că Guvernul urmează să perfecţioneze cadrul de reglementare a contabilităţii şi raportării financiare în sectorul bugetar, să asigure o instruire adecvată a contabililor şi auditorilor interni, să întreprindă măsurile necesare pentru înregistrarea patrimoniului public, utilizarea conformă și eficientă a acestuia.

În context, deputații au încurajat Curtea de Conturi să îmbunătăţească procesul de planificare trienal şi anual bazat pe criteriile de risc al fraudei şi erorii în procesul de administrare a finanţelor şi patrimoniului public, scrie mold-street.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *