Actualitate

Moldova în NATO? Pumni încleştaţi la Moscova după vizita ministrului Şalaru la Bucureşti

În acest scop, România va contribui la armonizarea legislaţiei şi a standardelor moldoveneşti în domeniul apărării.

La conferinţă de presă a ministrul Apărării din România, Mircea Dusă a spus că deschiderea Biroului NATO de la Chişinău are că scop „sprijinirea armatei Republicii Moldova în tranziţia la standardele NATO, în scopul îmbunătăţirii compatibilităţii inter-operaţionale a acesteia”. Potrivit lui Dusă, în viitorul apropiat va fi înfiinţat batalionul comun de menţinere a păcii, care va avea garnizoană la Iaşi.

Șalaru şi-a exprimat speranţa că „armata Republicii Moldova va fi în formă şi conţinut la nivelul standardelor NATO.”

Vizită la Bucureşti a ministrului Șalaru a fost privită cu reală duşmănie la Moscova, iar acoliţii pro-rusofoni de la Chişinău s-au grăbit să scoată de la naftalină vechile sloganuri sovietice.

Astfel, în primul rând, presă rusă urlă că autorităţile de la Chişinău se pregătesc să încalce Constituţia republicii, care prevede statut de neutralitate pentru Republica Moldova. Totuşi, Rusia se face că uită că, în partea răsăriteană a statului moldovensc, în Transnistria, sunt desfăşurate trupele armatei ruse. Prezenţa soldaţilor şi tancurilor armatei ruse nu încalcă deja statutul de ţară neutră al Moldovei?

Ministrul Anatol Șalaru este reprezentant al Partidului Liberal din Moldova, formaţiune care a declarat deschis că este în favoarea aderării Republicii Moldova la NATO. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat că liberalii vor cere că Parlamentul să ceară NATO o prezenţa permanentă a trupelor sale, care pot fi desfăşurate pe aerodromul din Marculesti.

Pro-rusul Dodon şi-a amintit tezele sovietice

Cum era normal, portavocea Krmelinului la Chişinău, liderul socialiştilor „moldoveni” Igor Dodon, vociferează în presă rusească (KP): „Am pierdut economia, acum ne pierdem şi statalitatea? Dodon declara că acest lucru este „un alt rezultat al coaliţiei oligarho-unioniste”, expresie care sună izbitor de asemănător dpdv semantic cu expresia „regimul burghezo-moşieresc”, cu referire la statul român din perioada interbelică.

„În momentul de faţă au loc procese mai mult sau mai puţin evidente de fuzionare a Moldovei şi României, inclusiv militar, sub influenţă NATO”, – a scris Dodon pe pagină să de Facebook.

Potrivit lui, Ministerul Educaţiei şi Ministerului Apărării au fost cedate „unioniştilor din LP”.

Un alt rusofil notoriu, politologul Alexei Tulbure afirmă pentru presă rusă (KP) că „principala ameninţare la adresa securităţii naţionale nu este externă, dar internă. În primul rând, calitatea guvernării este dezgustătoare. Noi nu avem o clasa politică responsabilă, societate civilă, cultură politică corespunzătoare. Toate acestea distrug statul cu mult mai mare succes decât cotropitorii străini. Prin urmare, trebuie să ne concentrăm asupra ameninţărilor interne, spune politologul.

În al doilea rând, ne aminteşte Tulbure, Salaru este un reprezentant al Partidului Liberal. Liberalii au spus că intrarea în NATO este o prioritate a programului lor de partid. Dar Salaru nu este doar reprezentant al Partidului Liberal, ci şi membru al Guvernului Republicii Moldova. Deci, întrebare pentru Cabinet – NATO este o prioritate a guvernului lui Streleţ? Este programul sau de guvernare? Pe cine reprezintă Salaru la Bucureşti? Acesta este un alt exemplu că avem haos la conducere. Nimeni nu respectă regulile, fiecare spune ce vrea şi nu este clar, exprimă poziţia să personală sau poziţia oficială a Republicii Moldova?”, este citat Tulbure de KP.

„În ceea ce priveşte situaţia din ţară după aderarea la NATO, această nu se va îmbunătăţi dacă ţară este condusă de hoţi. Indiferent ce fură – energie electrică, gaze, ajutoare internaţionale, cizmele soldaţilor sau muniţie de război…”, spune politologul, folosind un sofism fin, care amestecă două planuri diferite – corupţia şi politică externă.

Am înţelege de aici că cât timp ai corupţie în ţară, ar trebui să te abţii la orice contacte străine, eventual să pui zăvor pe graniţa şi să te dedici luptei cu corupţia internă.

Adio problema transnistreană

Propagandă rusească a marşat din nou şi pe frică, devenită tradiţie în Moldova, faţă de Transnistria, ceea ce demonstrează din nou teza că Transnistria a fost înfiinţată de Kremlin pentru a ţine în lesă scurtă autorităţile de la Chişinău.transnistria

Astfel, pro-ruşii socialişti din Moldova afirmă că sosirea forţelor NATO în Republica Moldova va însemna că problema transnistreană va fi transferată în categoria „greu de rezolvat”. Acest lucru a fost declarat de către deputatul Partidului Socialiştilor, Andrei Neguţă, citat de KP.
„Dacă forţele politice, membrii coaliţiei, au declarat că este necesar să invităm NATO, să intrăm sub umbrela NATO, această înseamnă în mod automat că Moldova nu va rezolva problema Transnistriei”, – a spus Neguţă.

Aici ar trebui pusă o pauză şi o întrebare. În ultimii 24 de ani de la încheierea războiului din Transnistria, prezenţa trupelor „pacificatoare” ruseşti în Transnistria, a unităţilor armatei regulate ruse în Transnistria, cum a reuşit să rezolve problema Transnistriei?

Socialistul „moldovean” reia papagaliceşte tehnică discursului propagandistic rusesc în cazul conflictului ucrainean. Kremlinul invită oficial părţile beligerante la dialog şi tratative de pace, iar în secret furnizează bani, arme, militari, muniţie şi consiliere pentru continuarea conflictului. Astfel, Neguţă spune că şi Chişinăul şi Tiraspolul ar trebui „să se aşeze la masă negocierilor şi să discute în detaliu fiecare element care poate contribui la soluţionarea conflictului transnistrean”.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *