Sănătate

Moldova în prag de epidemie

Cu toate acestea, mai multe raioane se plâng că au rămas fără vaccinuri, în timp ce pragul epidemiologic de gripă a fost deja depășit de câteva ori. 
În ultimul timp, numărul bolnavilor de gripă și viroze este în continuă creștere. Potrivit reprezentanților CNSP, de la începutul sezonului rece au fost înregistrate 742 cazuri de gripă, dintre care în Chişinău – 302, la Ungheni – 178, Floreşti – 104, Călăraşi – 48, și Bălţi – 19. Prin metode de laborator au fost confirmate 88 de cazuri cu gripă pandemică. Din numărul total de adresări, 440 de persoane au avut nevoie de spitalizare. Din cauza gripei pandemice, șase persoane au decedat.

„Problema cea mare este că oamenii nu se adresează medicului atunci când se îmbolnăvesc, însă vin la spital când situația devine din ce în ce mai alarmantă. Din cele șase decese, toți s-au adresat medicului prea târziu. Cu părere de rău, cel mai tânăr avea abia 27 de ani”, a spus Vasile Sohoțchi, șef de secție la CNSP. Acesta a subliniat că „pragul epidemic noi deja l-am atins, cu toate acestea, situația este sub control”. Potrivit statisticilor, pragul epidemic, care reprezintă înregistrarea a 189 de cazuri noi la 100 mii de populație săptămânal, este depășit deja de 2,2 ori.

Chiar și așa, unele raioanele, precum Sângerei, Bălți și Florești au rămas fără vaccinuri, iar toți cei care au nevoie, nu au decât să se adreseze la clinicile private. Acolo, însă, vaccinul este contra plată.
„Am auzit că în unele raioane s-au terminat vaccinurile, la noi e puțin mai bine, mai avem în jur de două sute de vaccinuri, este de ajuns. Noi am suspectat doar patru cazuri de gripă pandemică, dintre care doar unul s-a confirmat, trei pacienți de acum s-au externat. La moment, avem zece copii cu viroze, în secția de pediatrie și 15 pacienți în secția de boli contagioase, desigur vorbesc doar de persoanele care s-au adresat la medic”, a comunicat Elena Palanciuc, directorul Spitalului raional Orhei.

Conform Elenei Palanciuc, în afară de vaccin trebuie să respectăm anumite metode pentru a nu ne îmbolnăvi de gripă. „Spălarea mâinilor cât mai des, ocolirea spațiilor supraaglomerate, izolarea la timp a persoanelor care dau semne de răceală și desigur, administrarea produselor bogate în vitamine”, a menționat directorul spitalului.

Reprezentanții Ministerului Sănătății ne-au comunicat, că nu mai are rost să fie procurate vaccinuri pentru gripa pandemică, deoarece ea trebuie să fie administrată cu aproximativ două luni înaintea focarului de gripă.

Amintim că reprezentanții CNAM au procurat doar o sută de mii de vaccinuri, pe motiv că Organizația Mondială a Sănătății nu a prevăzut pentru acest an nicio pandemie de gripă, de aceea a fost luată decizia de a fi vaccinate, în primul rând, persoanele cu risc sporit de îmbolnăvire precum: lucrătorii medicali, colaboratorii vamali, copiii din internate și persoanele instituționalizate în aziluri.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *