Editorial

Moldova socialiștilor

Într-o zi, după ce au fost duși în Siberii și omorâți în închisori toți oamenii care credeau că au o țară foarte veche, ce înflorise în special cu domnia lui Ștefan cel Mare și Sfânt, istoria a început să primească consistență în ochii tuturor copilașilor care nu aveau alt vis decât să devină cosmonauți. E interesant acest aspect. Nu am mai întâlnit un popor ai cărui copii să aibă același vis. Aceasta este lecția de istorie a socialiștilor. Pentru că ei afirmă simplu și limpede că „dacă nu exista perioada sovietică, nu exista nici Moldova”.

Să vedem mai exact ce cred socialiștii despre istoria noastră: „Acestea reprezintă acțiuni conștiente de ștergere a istoriei, fiind nici prima și nici ultima încercare de a pângări istoria, pentru eradicarea adevăratelor amintiri ale chișinăuienilor, dar și a tuturor locuitorilor Moldovei, care își amintesc despre perioada de dezvoltare și înflorire. Da, aceasta a fost perioada sovietică! Da, unii vor să o renege! Nu ne este rușine de trecutul nostru! Îi suntem recunoscători! Noi nu avem de gând să uităm această perioadă! Oamenii rezonabili trebuie să înțeleagă că dacă nu exista perioada sovietică, nu exista nici Moldova”. Deci fără soviete nu ar exista nici Ștefan cel Mare, nici Eminescu, nici Alexei Mateevici, nici Chișinăul, nici întreaga Moldovă.

Într-un fel au dreptate, fără sovietici exista România Mare. Iar Moldova lor e cea cu băieți cosmonauți și fete mulgătoare. Ei nu recunosc alt trecut al nostru, decât cel sovietic. Pentru ei Diordița, care conducea sovietul suprem și făcea echipament pentru copiii cosmonauți e mai important decât Eugen Doga, iar cosmonauții la un loc sunt mult mai importanți decât Constantin Tănase. Iată ce spun ei: „Poate că redactorul-șef de la TIMPUL reprezintă o autoritate pentru un anumit grup de oameni, dar nu pentru majoritatea”.

Deschide.md într-o frumusețe de text intitulat „S-au trezit bocitoarele sovietice” subliniază legitima redenumire a străzilor, dar și importanța lui E. Doga și C. Tănase: „Deschide.md amintește că, potrivit articolului 14, alineatul 2, litera s) din Legea nr.436, din 28.12. 2006, privind administrația publică locală, administrația orașului are dreptul de a dispune redenumirea străzilor, fără a solicita părerea locuitorilor”. „Eugeniu Doga este unul dintre cei mai renumiți compozitori români (…). Numit Maestru al Artei din Moldova, Artist al Poporului, laureat al Premiului de Stat, decorat cu Ordinul Republicii”. „Constantin Tănase a fost fondatorul cotidianului Timpul. Fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, decorat cu Ordinul Național „Steaua României” și cu Ordinul Național „Serviciul Credincios”, (…) a fost și printre semnatarii Declarației de Independență. Tot în acest an, Centrului Național de Terminologie al Institutului de Filologie al Academiei de Științe a Moldovei i-a fost atribuit numele regretatului jurnalist”.

Da, fără Constantin Tănase și cei care împreună cu el au semnat Declarația de Independență Moldova era și acum fiica mai mică a Mamei Rusia, singura istorie pe care socialiștii nu o vor nega niciodată, în fața căreia se pleacă și acum și sărută pantoful care le-a zdrobit dinții buneilor noștri. Stau și le rămân recunoscători celor care le-au ținut părinții în pușcării. Iubirea lor e nesfârșită și abstractă: cosmonauții au făcut mai multe pentru Moldova decât Constantin Tănase! Au zburat în cosmos, e drept că sub drapelul Rusiei, sub care se visează și socialiștii. Constantin Tănase are „păcatul” de a-și fi amintit mai multă istorie decât socialiștii. El știa că buneii noștri nu au zburat în cosmos, ci în „Sibir”.

Iar argumentul lor că ei sunt adevărații chișinăuieni și nu au fost consultați pentru redenumirea străzilor, mă face – legitim – să mă întreb: când dumnealor venit-au din Est să dea un sens „pustei” ne-au cerut nouă părerea? 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *