Actualitate

Moldovenii trebuie sa iasa la votare!

Dupa evenimentele din 7 aprilie, guvernantii au facut totul pentru a provoca o stare de apatie si chiar de deznadejde in societate. Probabil ca cei de la putere nici nu mizeaza pe votul nostru de astazi, 29 iulie. Dar cu cat mai inerti ar vrea ei sa fim, cu atat mai activi ar trebui sa fim noi, pentru a le demonstra celor care ne conduc ca suntem o societate matura, nu doar… o populatie de cateva milioane.

Voronin a stabilit data alegerilor anticipate in luna lui Cuptor, intr-o zi de miercuri. Cu ce scop? Pe de o parte, luna iulie a fost aleasa pentru a-i tine cat mai departe de urna de vot pe moldovenii de acasa, in special – pe cei de la sate. Asa cum intr-o zi de vara aduni pentru un an, nu se stie ce vor alege taranii: sa mearga la prasit la cota, ori sa-si „piarda” ziua la sectia de votare. E vremea recoltarii, cand ei n-au timp de odihna nici duminica, darmite in cursul saptamanii. Iar pe de alta parte, alegerile au fost fixate intr-o zi de miercuri pentru a-i pedepsi pe moldovenii din strainatate, voturile carora, pe 5 aprilie, au inclinat balanta inspre Opozitie si i-au lipsit pe comunisti de sansa de a avea 61 de mandate. Acum, concetatenii nostri aflati la munca peste hotare au fost pusi intr-o situatie si mai proasta. Pe langa faptul ca vor putea sa voteze numai la sediul ambasadelor moldovenesti, vor risca sa-si piarda serviciul, deoarece miercuri este zi lucratoare, iar ei au obligatii acolo, nu sunt de capul lor, cum crede Vladimir ?urcan. Ba mai au si teama de a ramane someri, iar acasa nu le ofera nimeni un loc de munca. Sa nu fi cunoscut aceasta realitate presedintele in exercitiu al statului atunci cand a luat o astfel de decizie?!

Sa nu uitam ca parlamentarii comunisti au facut si o modificare la Codul Electoral, in conformitate cu care moldovenii pot „dormi” linistit, deoarece alegerile vor fi valabile chiar daca la ele va participa doar o treime din alegatori, nu 50 de procente, ca la scrutinul precedent. Aceasta treime ar putea fi asigurata cu varf si indesat de electoratul bine organizat al comunistilor, cum sunt veteranii, de exemplu, care, de obicei, voteaza masiv pentru acest partid.

Vor constientiza oare cetatenii nostri „capcana” pe care le-au intins-o cei cu painea si cutitul in mana? Sau ii vor lasa pe altii sa le decida in continuare soarta?
Societatea civila, partidele politice, mai ales cele din opozitie, au facut apeluri inflacarate catre ei, invitandu-i, in unison, sa mearga astazi la vot. Acelasi mesaj l-am avut si noi, ziaristii din presa libera. In conditiile in care, timp de opt ani, am fost divizati toti pe diverse criterii, intre statalisti si nestatalisti, patrioti si nepatrioti, intre „ai nostri” si „ai vostri”, prezenta la vot devine un factor extrem de important.
Daca analizam procentul participarii la vot in ultimele trei scrutine, acesta este in descrestere. In alegerile parlamentare din 2001 au participat 67,52% din cetatenii cu drept de vot, in cele din 2005 – 64, 84%, iar la 5 aprilie 2009 – doar 57,55 procente. Totusi, ultimul Barometru de Opinie, din 20 iulie curent, al Institutului de Politici Publice este optimist. La intrebarea daca vor participa la alegeri, 55,3 procente au spus ca sunt absolut siguri, 23,7 – siguri, iar 10,5 procente – probabil, m-as prezenta. Sa speram ca sondajele se vor adeveri si ca moldovenii vor intelege, in sfarsit, ceea ce altii au stiut dintotdeauna: cine participa la vot, acela face legea in tara.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *