CSI / Rusia

Moscova acceptă să efectueze teste suplimentare pe “rămăşiţele copiilor Romanov”, după ce Biserica Ortodoxă Rusă a refuzat să recunoască rezultatele iniţiale

Un grup de lucru creat de premierul Dmitri Medvedev în luna iulie a propus vineri înhumarea prinţului moştenitor, ţareviciul Alexei Romanov, şi a surorii sale, marea ducesa Maria, pe dată de 18 octombrie, alături de rămăşiţele familiei lor în Catedrala Petru şi Pavel din Sankt Petersburg.

Însă purtătoarea de cuvânt a lui Medvedev a anunţat ulterior că data înhumării va fi stabilită după consultări adiţionale cu Biserica Ortodoxă Rusă, transmite RIA Novosti.

Un purtător de cuvânt al bisericii, Vsevolod Chaplin, a declarat că grupul de lucru a fost de acord să realizeze teste suplimentare asupra rămăşiţelor umane pentru a le stabili autenticitatea.

"Oamenii au întrebări. Vrem investigaţii suplimentare astfel încât orice test să fie făcut în prezenţa oficialilor bisericii", a declarat Chaplin, adăugând că biserica vrea, de asemenea, să facă teste suplimentare asupra rămăşiţelor înhumate deja în catedrala.

Biserica a refuzat să recunoască rezultatele testelor ADN – care au concluzionat că rămăşiţele aparţin, într-adevăr, familiei regale – întârziind astfel procesul de înhumare a Mariei şi a lui Alexei. Rămăşiţele celor doi Romanovi se află din 2007 într-un depozit al statului.

Actuală şefa a Casei Imperiale Ruse, marea ducesa Maria Vladimirovna, consideră, de asemenea, că înhumarea rămăşiţelor este prematură, a declarat un purtător de cuvânt pentru agenţia de presă RSN.

"Oamenii aceştia au fost canonizaţi, iar dacă rămăşiţele lor sunt găsite, acestea vor fi considerate relicve la care se vor ruga credincioşii, din acest motiv este important să fim siguri", a declarat Chaplin.

Mai mulţi descendenţi ai familiei ţarului, care trăiesc în acest moment în afara ţării, anunţaseră că se pregătesc să vină la Sankt Petersburg pentru înmormântarea din octombrie.

În 2008, Parchetul rus a făcut publice rezultatele testelor ADN, confirmând că osemintele descoperite mai devreme în regiunea Ekaterinburg (Ural) erau într-adevăr cele ale ţareviciului şi ale surorii sale.

Fragmente de corpuri purtând semnele unei morţi violente fuseseră descoperite în iulie 2007 în împrejurimile Ekaterinburgului, unde familia imperială a fost executată în noaptea de 16 spre 17 iulie 1918 din ordinul bolşevicilor veniţi la putere în urmă revoluţiei din Octombrie 1917.

Dinastia Romanov a fost a doua și ultima dinastie imperială a Rusiei care a domnit din 1613 până în 1917. Din 1762 până la Revoluția din februarie din 1917, Imperiul Rus a fost condus de cinci generații din linia Casei de Oldenburg descendenți ai căsătoriilor dintre Marile Ducese Romanov și Duci de Holstein-Gottorp. Oficial această linie este numită Romanov, deși unii genealogi uneori o numesc Holstein-Gottorp-Romanov.

Revoluția din Februarie 1917 a dus la adbicarea lui Nicolae al II-lea în favoarea fratelui său Marele Duce Mihail Alexandrovici. Acesta din urmă a refuzat să accepte autoritatea imperială care delega guvernul provizoriu în așteptarea unui viitor referendum. Această acțiune a încheiat în mod eficient dinastia Romanov. Alexei l-a urmat pe Nicolae al II-lea ca împărat al Rusiei, deși a rămas prizonier pentru restul vieții sale scurte. Unchiul său Mihail a devenit împărat abia după moartea lui Alexei în 1918. Însă și Mihail se afla în captivitate și a fost executat de bolșevici în luna următoare.

După Revoluția din Februarie, Nicolae al II-lea și familia sa au fost puși sub arest la domiciliu în Palatul Alexandru. Mai mulți membrii ai familiei imperiale, printre care Marele Duce Cyril Vladimirovich de Rusia, care a reușit să stabilească relații bune cu guvernul interimar și în cele din urmă a fugit din țară în timpul Revoluției din Octombrie.

La data de 17 iulie 1918, autoritățile bolșevice care acționau la ordinele lui Iakov Sverdlov de la Moscova și condus la nivel local de către Filip Goloschekin și Iakov Zurovskz, l-au împușcat pe Nicolae al II-lea, pe rudele sale apropiate, și pe alți patru funcționari în pivnița Casei Ipatiev din Ekaterinburg.

Familiei i se spusese că aceștia trebuiau să facă niște fotografii pentru a demonstra poporului că încă sunt în viață. Membrii familiei au fost aranjați corespunzător și lăsați singuri pentru câteva minute, apoi au fost introduși pistolarii care au început să tragă. Fetele nu au murit de la primele focuri, deoarece gloanțele s-au prins în bijutieriile cusute în corsete și în rochii. Agresotii au încercat să le înjughie cu baionetele, apoi au împușcat fiecare fată în cap de la mică distanță.

În mod ironic, Casa Ipatiev avea același nume ca și Mănăstirea Ipatiev din Kostroma, unde lui Mihail Romanov i s-a oferit coroana Rusiei în 1613.

La 18 iulie 1918, a doua zi după asasinarea țarului și familiei sale, membrii ai familiei extinse imperiale ruse au cunoscut o moarte brutală, fiind uciși în apropiere de Alapayevsk de către bolșevici. Membrii asasinați au fost: Marele Duce Serghei Mihailovici al Rusiei, Prințul Ioan Konstantinovici al Rusiei, Prințul Konstantin Konstantinovici al Rusiei, Prințul Igor Konstantinovici al Rusiei și Prințul Vladimir Pavlovici Paley, Varvara Iakovleva secretara Marelui Duce Serghei, Marea Ducesă Elisabeta Fiodorovna, o strănepoată a reginei Victoria și sora mai mare a Țarinei Alexandra. Marea Ducesă Elisabeta plecase cu familia ei după 1905 când a fost asasinat soțul ei, Marele Duce Serghei Alexandrovici, și a donat toata averea sa săracilor, devenind călugăriță, însă a fost ucisă chiar și așa. În ianuarie 1919, autoritățile revoluționare i-au executat pe: Prințul Dmitri Konstantinovici, Prințul Nikolai Mihailovici, Prințul Pavel Aleksandrovici și Prințul George Mihailovici care fuseseră ținuți în închisoarea Petru și Pavel din Cetatea Petrograd.

Trupurile au fost recuperate de către Armata Albă în 1918 care însă a ajuns prea târziu ca să-i mai salveze. Trupurile au fost așezate în sicrie și au fost plimbate prin Rusia în timpul luptelor dintre Armata Albă și Armata Roșie. În 1920 sicriele au fost îngropate într-o fostă misiune rusă de la Beijing. În 1981 Prințesa Elisabeta a fost canonizată de Biserica Ortodoxă Rusă din afara Rusiei, iar în 1992 de către Patriarhia Moscovei. În 2006, reprezentanți ai familiei Romanov făceau planuri de a reînmormânta rămășițele în altă parte. Orașul este loc de pelerinaj în memoria Elisabetei Romanov.

sursa: hotnews.ro/timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *