Timpul.md

Actualitate 17 August 2017 | 19:42

Moscova protestează pentru neadmiterea Rusiei la proiectul muzeului Sobibor din Polonia

Ministerul rus de Externe i-a convocat pe ambasadorii a trei țări din cauza refuzului admiterii Federației Ruse la proiectul muzeului Sobibor din Polonia, a declarat purtatorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, potrivit „RIA Novosti“.

Ea a anunțat că Ministerul rus de Externe este surprins de schimbarea poziției partenerilor de proiect – Olanda, Slovacia și Israel – privind participarea Rusiei.

„În acest sens am fost obligați să-i invităm pe reprezentantii misiunilor diplomatice la Moscova ale țărilor menționate să ne dea explicații. Ar trebuie să le fie rușine“ – a spus Zaharova.

„Considerăm decizia Comitetului Internațional Director, responsabil pentru construirea unui nou muzeu pe locul fostului lagăr nazist Sobibor, de a nu permite participarea Rusiei la proiectul de reconstructie a muzeului, drept o flagranta amnezie istorică“, – a spus Zaharova.

Lagărul morții de la Sobibor a operat din martie 1942 până la sfârșitul anului 1943. Rusia a fost invitata să se alăture proiectului de renovare a muzeului în 2013.

Proiectul este inițiat de Polonia, Israel, Olanda și Slovacia și prevede construirea unui nou memorial, amenajarea unui muzeu și crearea infrastructurii adecvate.

În luna iulie a.c., Varșovia a anunțat că la reuniunea Comitetului Internațional Director al proiectului s-a convenit să se continue cooperarea în vechea componență, fără participarea Rusiei. 

paginaderusia.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus