CSI / Rusia

Moscova transformă peste noapte Siria într-un „nou leagăn al civilizaţiei sale”

Duminică, la ora de maximă audienţă, pe un post tv din Rusia, un parlamentar rus a declarat despre Siria: „Această este ţară noastră. Este pământul nostru sfânt!”

Deputatul rus în cauza, Semion Bagdasarov, este convins că rădăcinile „civilizaţiei ruse” îşi au originile în Siria.

Parcă în confirmarea sentinţei, avioanele ruseşti efectuează zilnic câte 20 de raiduri aeriene, bombardând „sfânta Sirie”.

Evident, mesajul lui Bagdasarov viza publicul sărac cu duhul (căci al lui este împărăţia cerurilor). Pentru publicul cu studii medii, căutarea unui slogan care să justifice această misiune militară s-a dovedit a fi însă mult mai dificilă, chiar şi pentru abilă maşină de propagandă a Kremlinului.

Cei mai mulţi propagandişti folosesc textul lui Putin de la Adunarea Generală a ONU, în care acesta a comparat ameninţarea teroristă a ISIS cu ameninţarea Germaniei naziste din trecut.

ISISO astfel de trimitere la pericolul fascist a servit cauza rusă şi în motivarea invaziei ruseşti din Ucraina de anul trecut. Însă dacă e să rămânem în periculoasă arie a comparaţiilor, aş compară mai degrabă ISIS cu bolşevismul de la începuturile facerii URSS – aceleaşi metode de coerciţie (execuţii sumare şi demonstrative), ideologia exclusivismului şi intoleranţei.

Însă ideea că ISIS este noul hitlerism, pe cât de minicinoasa, este pe atât de ipocrită pentru cineva care face uz excesiv de retorică non-intervenţiei în afacerile statelor arabe. Amintim că, în ultimele decenii, Rusia şi-a făcut un obicei de cult în a critică intervenţiile militare occidentale în lumea arabă. Şi acum, când Occidentul (să zicem) a dat curs apelurilor ruşilor şi a decis să facă un pas în lături, pe Putin brusc l-a cuprins „mâncărimea” războiului în Orient.

Sper că această „mâncărime” îl va costă scump pe liderul Kremlinului.

Aşa cum corect observă cotroversatul candidat la preşedinţia SUA Donald Trump („gură păcătosului adevăr grăieşte”), pe postul NBC: ” O să vedeţi, (Putin) se va împotmoli … Va pierde o avere (în Siria) şi apoi se va ruga de toţi să fie lăsat să plece de acolo”.

sursa. paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *