Actualitate

Neo comunismul moldovenesc

Surse din PD au declarat pentru presa ca mai multe organizatii teritoriale ale comunistilor si-au anuntat intentia de a trece de partea lui Marian Lupu. Desigur, este riscant sa anticipam amploarea acestei migrari a grupurilor razlete de purtatori de carnete rosii spre casta purtatorilor de trandafiri purpurii, cert insa este faptul ca pe esichierul politic se observa insemnele unui fenomen inedit: printr-o miscare abila, Partidul Comunistilor din R. Moldova ar putea trece fluidizat din supusenia lui Vladimir Voronin in supusenia lui Marian Lupu.

Cu alte cuvinte, s-ar putea produce o revolutie „democrata” in sanul celei mai anchilozate formatiuni politice, s-ar putea purcede la realizarea in practica a programului de reformare a PCRM si de purificare a randurilor acestuia de impuritati voroniniene – hotii in lege, hotii fara de lege si toate canaliile, inclusiv cele care au mainile murdare de sangele tinerilor protestatari. Este o operatiune pe cinste, mai ales ca PD-ul este cea mai propice oaza de reabilitare psihologica a tuturor fostilor activisti comsomolisti si actuali comunisti, obositi de deciziile si declaratiile, uneori paranoice, ale actualei elite a PCRM. Ei sunt baieti si foste fetite inteligente, care-si dau seama ca Voronin a mers prea departe la 5 aprilie, dar si la 7, si dupa 7 aprilie, ca acest mosneag, dus cu elicopterul, ar putea provoca un razboi civil dupa care ar disparea subit, iar ei, soldatii partidului, ar plati politele. Iata de ce trecerea unor grupuri de comunisti de partea lui Lupu si sub conducerea noului lor prim-secretar trebuie privita ca o incadrare activa a organizatiilor comuniste teritoriale in salvarea unei formatiuni ajunse inutila in formula si in halul in care a fost adusa de Comitetul lor Central.

Dar aderarea unor comunisti din teritoriu la PD, pe motiv ca ei sunt simpatizantii lui Marian Lupu, mai are si alta semnificatie, clarifica si alte lucruri, abil mascate de retorica pedista: comunizarea PD-ului demonstreaza ca el este perceput ca o formatiune net de stanga si ca in RM centrismul este mai mult un rationament doctrinar decat o realitate practica. Venirea comunistilor la Marian Lupu – iar pana la alegri ei ar putea da navala intr-un numar destul de mare – va transforma noua creatie a vechilor spicheri intr-o formatiune a democratiei comuniste sau, daca vreti, a neocomunismului democrat. Poate ca suna prost, insa esenta va fi adecvata viitoarei, dar si prezentei pozitii de pe esichierul politic. Nimic ofensator pentru Diacov si Lupu, care au fost printre aprigii sustinatori ai lui Voronin si care nici pana acum nu si-au asumat consecintele acestui sprijin acordat dictatorului moldovean: compromiterea optiunii europene, provocatiile securiste din 7 si 8 aprilie 2009, uzurparea puterii in stat, deciziile aberante ale instantelor de judecata, minciunile despre inexistenta crizei in RM si alte urmari ale coparticiparii acestor personaje politice de stanga la stangaciile politice ale guvernarii totalitariste. Nimic jenant in postarea PD-ului pe stanga sa natala, deoarece si colegii sai socialisti europeni sunt de aceeasi orientare si chiar o au in sanul lor pe Josette Durrieu.

Cu alte cuvinte, venirea comunistilor la Lupu face nula orice viitoare invinuire a acestuia la adresa formatiunilor liberale de dreapta si califica invinuirile anterioare drept simple speculatii. Or, PLDM, PL si AMN nu pot fi calificate drept reprezentante ale extremei doar pentru simplul fapt ca lupta impotriva comunistilor. Iar daca Lupu si Diacov considera ca lupta impotriva dictaturii lui Voronin inseamna extremism si daca ei condamna pozitia principiala a formatiunilor liberale si efortul societatii de a scapa de aceasta dictatura, asta inseamna ca Diacov si Lupu ori sunt de partea lui Voronin, ori desfasoara o campanie electorala amorala.

Ieri, patru comunisti de la Sangera au venit la PD. Sunt sigur, vor veni si altii. Numai ca, odata cu asimilarea lor, PD ar trebui sa-si asume si intreaga responsabilitate morala pentru acesti noi membri ai sai, care au alimentat cu voturi guvernarea ultimilor opt ani. Pentru ca altfel lumea nu va intelege ce face Lupu la PD: salveaza Moldova de comunism sau ii salveaza pe comunisti de ceea ce le-ar putea face Moldova pe 29 iulie.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *