CSI / Rusia

New York Times: Putin vrea Siria, dar nu renunţă la Ucraina

Totul sugerează voinţa Rusiei, implicată în războiul din Siria şi care susţine rebelii pro-ruşi din estul Ucrainei, de a susţine două conflicte în acelaşi timp. În Siria şi în Ucraina. La finele lunii septembrie, Rusia a început loviturile aeriene în Siria pentru susţinerea regimului lui Bashar al-Assad. La 1 septembrie, a fost instalată o încetare a focului între separatiştii pro-ruşi şi autorităţile ucrainene, aparent coordonată în contextul desfăşurării militare ruse în Siria. Dar, acest acord este în prezent rupt şi Marinka a devenit unul din noile puncte fierbinţi.

Comandantul trupelor armatei ucrainene în acest oraş, locotenent –colonel Mihailo M. Prokopiv, a declarat presei că „nu trece o zi fără să nu ne luptăm“, cu miliţiile separatiste. Forţele pro-ruse au săpat noi tranşee de-a lungul frontului armatei, suficient de apropiate pentru ca soldaţii şi separatiştii să-şi arunce insulte. Poziţiile armatei sunt acum vizate în mod regulat de tirurile mortierelor şi armelor antiaeriene instalate pe camioane. Sâmbătă, Prokopiv a precizat că un lunetist a ucis unul dintre soldaţii săi. Până în prezent, nici una din cele două părţi nu a recurs la tiruri cu arme grele, momentan împuşcăturile par a fi destinate să ne „ofere puţin coşmar“, să încurajeze politicienii ucraineni să îndeplinească acordul de pace aflat în punct mort, cunoscut ca acordul -Minsk 2.

Alexandre Hug, adjunctul şefului misiunii Organizaţiei pentru Securitate şi cooperare în Europa (OSCE) de supraveghere în estul Ucrainei a declarat presei că săptămâna trecută observatorii au văzut 88 de rezervişti în zona pro-rusă a liniei de front. El nu a precizat originea lor, dar Rusia a negat că ar fi trimis arme pentru susţinerea rebelilor. „Ei erau înarmaţi şi gata de luptă, poziţionaţi în apropierea liniei de front.

Probleme la Kiev

Coaliţia pro-europeană la putere în Ucraina este virtual moartă. După plecarea a 19 deputaţi din partidul Batkivcina a populistei Iulia Timoşenko, miercuri 17 februarie, a doua zi a fost înregistrată o nouă plecare – cea a 28 de deputaţi din partidul reformator Samopomici. Această coaliţie instalată după legislativele din octombrie 2014, este acum redusă la numai două partide, Blocul Petro Poroşenko, cel al preşedintelui, şi Frontul Popular al premierului Arseni Iaţeniuk.

Săptămâna trecută, premierul a reuşit să depăşească în Parlament o moţiune care îi cerea plecarea. În câteva săptămâni, Iaţeniuk şi-a văzut popularitatea căzând la nivele apropiate de neant şi mai mulţi miniştri de anvergură lăsându-l baltă. Chiar susţinătorii săi occidentali sunt din ce în ce mai reticenţi faţă de acest premier la patru ace şi anglofon perfect. Ca o lovitură de trăsnet, într-un comunicat, preşedintele Poroşenko a cerut şi el demisia lui Iaţeniuk.

O intervenţie surpriză – multă vreme rivali pentru dominarea taberei pro-europene, cei doi oameni au sfârşit prin găsirea unui teren de înţelegere. Dar, pentru a oferi un nou suflu mandatului său, -Poroşenko pare pregătit pentru o mare curăţenie.

Dar, a urmat altă lovitură de teatru – premierul a primit susţinerea de-putaţilor care controlează doi din principalii oligarhi ucraineni: Rinat Ahmedov şi Ihor Kolomoiski.  

sursa: romanialibera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *