Timpul.md

Finanţe 4 Decembrie 2015 | 13:51

Nicolae Timofti a aprobat reducerea cheltuielilor din Bugetul de Stat

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a promulgat Legea pentru modificarea și completarea Legii bugetului de stat pe anul 2015, adoptată de Parlament. Modificările s-au efectuat ca urmare  a crizei din sectorul financiar-bancar, dar și a înghețării de către partenerii de dezvoltare a sprijinului bugetar. 

Bugetul de stat prevede mijloace pentru asigurarea financiară a majorării de la 1 septembrie a.c. cu 3% (103 lei) a salariilor cadrelor didactice. 

Sunt prevăzute mijloace suplimentare pentru majorarea cuantumului ajutorului social și al ajutorului pentru perioada rece a anului, în legătură cu majorarea tarifelor la energia electrică și gaze naturale.

Totodată, Legea prevede și reducerea cheltuielilor capitale cu 32.2 la sută, și anume cu:

- 300 milioane de lei, planificați inițial pentru proiectarea gazoductului Ungheni-Chișinău;

- 485 milioane de lei, din Fondul Rutier;

- 130,9 milioane de lei, cheltuieli care urmau a fi acoperite din contul grantului pentru reformă a sectorului justiției;

- 122,7 milioane de lei, din fondul de eficiență energetică.

Potrivit unui comunicat emis de Președinție, șeful statului își exprimă îngrijorarea față de aceste reduceri, în special în ceea ce privește amendarea bugetului rezervat sectorului energetic. Președintele solicită Parlamentului și Guvernului identificarea resurselor financiare în anul bugetar 2016 pentru majorarea salariilor în sfera bugetară, pentru cheltuielile de protecție socială și cheltuielile capitale, inclusiv în vederea finalizării lucrărilor de proiectare și construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău, un proiect extrem de important pentru consolidarea independenței energetice a statului. 

Timpul.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus