Opinii și Editoriale

Noi am votat schimbarea?

Atatea lucruri incompatibile cu legea, cu bunul-simt s-au intamplat in ultimii ani in sfera educatiei din Hancesti, incat suntem siguri ca, pentru lichidarea lor, urmeaza sa fie intreprinse masuri urgente si radicale. In caz contrar, exista temerea, dar si premise, ca noua guvernare, indeosebi Ministerul Educatiei, va calca pe aceeasi grebla.

Acest minister, in ultimii opt ani, a alunecat dintr-o extrema in alta, a promovat o politica inconsecventa, aprofundand formalismul, lipsa de principii, de moralitate, coruptia. In special, acest lucru se observa in politica de cadre, una bazata doar pe interese politice. La Hancesti avem exemple cu duiumul. Iata unul dintre ele.

In anul 2007 (cu implicarea directa a dlui Crudu, care maine-poimaine isi va reocupa fotoliul de viceministru), cu incalcarea Regulamentului de numire in functii manageriale, dna T. Buza este desemnata in fruntea Scolii speciale internat din Hancesti. Chiar daca la ora inscaunarii ea nu lucra in invatamant, nu avea experienta manageriala, nu detinea grade didactice, de fapt, nu facea fata criteriilor de participare la concurs, dl Crudu a promovat-o insistent si toata lumea a inteles ca astfel s-a realizat o comanda politica. Consecintele acestei decizii sunt catastrofale.

La ora actuala, din vina dnei Buza, care a eliberat nelegitim din functie trei angajati, ministerul este obligat, prin decizie judecatoreasca, sa le restituie peste 120 mii de lei. Gravele incalcari financiare depistate de catre CCCEC au determinat punerea sub urmarire penala a conducatoarei scolii (mai 2009), dar dosarul se mai „odihneste” in asteptarea comenzii de sus.

Nu este mai buna situatia la Colegiul de Constructii din Hancesti. Directorul, dl Cociu, cu buna stiinta a Ministerului Educatiei, a folosit resursele financiare si materiale dupa bunul sau plac. Hotararea privind rezultatele controlului Curtii de Conturi (Monitorul Oficial, 7 august 2009) constata ca au fost cheltuite 224,3 mii de lei pentru premii si ajutoare materiale acordate fara regulamente, iar directorul si-a atribuit premii in suma de 18,9 mii lei. Salariul lunar al acestuia era de 10,3 mii lei, pe cand al unui profesor – de circa 3 mii lei. Desi se cerea, inclusiv, eliberarea din functie, nu a urmat nimic deoarece intregul colegiu a fost angrenat in propaganda electorala comunista si totul a ramas pe vechi.

Tot pentru loialitatea sa fata de guvernarea comunista este numita in functia de directoare a Scolii profesionale dna L. Petruseanu care nu lucrase nicio zi in sistemul invatamantului profesional. Este acelasi stil al dlui Crudu de la minister, care macar formal nu a organizat un concurs de angajare. Drept multumire celor care au pus-o in post, L. Petruseanu, impreuna cu sotia parlamentarului comunist Zagorodnai, au infiintat organizatia comsomolista in scoala, iar elevii au fost impusi sa participe la intalniri electorale cu comunistii, la mitinguri de sustinere a lor, dar si la lucrari de pregatire a unui cabinet pentru dl parlamentar Zagorodnai.

In opinia noastra, aceste exemple demonstreaza ca Ministerul Educatiei a pierdut capacitatea de a-si exercita functia de control si indrumare, nemaivorbind de elaborarea politicilor in domeniu. Scoala a fost politizata, iar managementul a fost dat pe mana unor persoane departe de sistemul educational. Prin prezenta scrisoare, am dori sa indemnam noua conducere a ministerului sa purceada la aducerea in ordine a politicii de cadre, manageriale si scolare in invatamant. Pentru ca de aceea institutia se numeste scoala, ci nu moara… de tocat banii si destinele copiilor.

Cu respect,
un grup de pedagogi din raionul Hancesti

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *