Timpul.md

Actualitate 10 Noiembrie 2016 | 09:50

Noi posibilităţi de introducere a produselor petroliere prin frontiera de est a Republicii Moldova

Guvernul a aprobat o serie de modificări privind modalitatea de introducere a produselor petroliere prin frontiera de est a Republicii Moldova.

Astfel, potrivit modificărilor, Serviciul Vamal va efectua, cu titlu provizoriu, până la 31 decembrie 2016, vămuirea, la postul vamal Bender 2, a produselor petroliere introduse prin punctul de trecere Novosaviţcaia - Cuciurgan.

Măsura a fost luată la solicitarea agenţilor economici de pe malul drept al Nistrului, care practică activitatea de import a combustibililor lubrifianți, precum şi pentru a asigura controlul aprovizionării Republicii Moldova, inclusiv a regiunii transnistrene, cu produse petroliere.

În luna august curent, Ucraina a sistat importul produselor petroliere pentru regiunea transnistreană prin intermediul căilor ferate, prin punctele de trecere a frontierei Slobodca şi Cuciurgan. Astfel, traficul a fost redirecţionat prin punctul de trecere a frontierei Ocniţa, fapt ce a complicat activitatea agenţilor economici din regiune. Urmare a discuţiilor purtate cu autorităţile de la Kiev şi a înţelegerilor convenite în cadrul grupurilor de lucru sectoriale pentru transport feroviar şi pentru problemele vamale din Chişinău şi Tiraspol, s-a decis aplicarea provizorie a controlului vamal la postul Bender 2.

În 2012, precum se cunoaște, a fost semnată o decizie privind reluarea circuitului trenurilor marfare prin regiunea transnistreană. A fost lansată transportarea mărfurilor în regimurile de export/import pentru regiunea transnistreană prin punctele de frontieră Colbasna - Slobodca şi Novosaviţcaia - Cuciurgan. 

sursa: ipn.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus