Sport

NORVEGIA – ROMÂNIA // Dilema lui Cosmin Contra: Ianis Hagi sau Nicolae Stanciu

România va juca pe 7 iunie la Oslo, contra Norvegiei, în Grup F a preliminariilor EURO 2020. Partida va fi liveTEXT pe GSP.RO și în direct pe ProTV, de la ora 21:45.
Până acum, Ianis Hagi și Nicolae Stanciu au evoluat episodic în același timp pentru echipa națională și niciodată împreună ca titulari. Ianis a strâns trei selecții la reprezentativa mare și de fiecare dată s-a intersectat conjunctural cu Stanciu pe teren: 4 minute cu Lituania (3-0, noiembrie 2018), 26 minute cu Suedia (1-2, martie 2019) și 22 minute cu Feroe (4-1, martie 2019), toate partide oficiale.

STANCIU SE DĂ „OPTAR”
Chiar dacă uneori „arabul” are trasate sarcini într-o zonă mai retrasă, de unde să urce la finalizare pe acțiuni personale sau lovituri libere, aria sa de acțiune și profilul îl suprapun peste fiul „Regelui”.

Și poate nu întâmplător Stanciu a punctat recent într-un interviu pentru FRFTV că „sunt mai degrabă un număr 8 decât un decar” spre a se poziționa în afara unei concurențe directe cu Hagi jr.

UNUL PE VAL, ALTUL UN MECI ÎNTR-O LUNĂ ȘI JUMĂTATE
Datele la zi ale celor doi l-ar indica însă pe Ianis drept favorit la titularizare în fața lui Stanciu. Cifrele din 2019 sunt zdrobitor de partea căpitanului Viitorului, iar dacă selecționerul ar alege strict în funcție de aceste repere, n-ar avea de ce să stea pe gânduri: Stanciu pe bancă, Hagi jr. pe teren!

Ianis arată parametri superiori la toate capitolele, de la meciuri jucate și reușite (goluri+assist-uri) până la minute strânse pe gazon și procentajul prezențelor pe teren din totalul partidelor disputate de club în 2019. Iar

Stanciu mai are un handicap major: a evoluat un singur meci (86 de minute) în ultima lună și jumătate, când a fost și la cuțite cu Al Ahli din pricina neplății drepturilor salariale! Asta în timp ce Hagi jr. a încheiat en-fanfare sezonul în țară, cu succesul din Cupa României și clasarea pe locul 3 în Liga 1, după un play-off remarcabil.

ACEEAȘI COTĂ, 3,5 MILIOANE EURO, DAR TRAIECTORII OPUSE
Pe portalul transfermarkt.com, Ianis Hagi și Nicolae Stanciu apar cu aceeași cotă de piață: 3,5 milioane de euro. Drumurile lor s-au intersectat, însă din sensuri contrare. În timp ce mijlocașul Viitorului e într-o ascensiune fulminantă, ex-fecesebistul înregistrează o cădere abruptă.

Astfel, dacă Ianis era evaluat la numai 750.000 de euro în decembrie 2017, la finalul aventurii sale la Fiorentina, cota sa a sărit de cinci ori mai sus în circa un an și jumătate. În schimb, Stanciu atinsese nivelul de 8 milioane de euro în octombrie 2016, imediat după transferul la Anderlecht, dar în doi ani și jumătate s-a prăbușit constant pe axa Sparta Praga – Al Ahli, până la nivelul de acum.

IANIS CONDUCE NET ȘI LA PROCENTAJUL REUȘITELOR!
Stanciu e cu un pas în spatele lui Hagi jr. inclusiv în materia reușitelor de la club din 1 ianuarie până în prezent. În timp ce Ianis a strâns 8 "puncte" din 5 goluri și 3 assist-uri, mijlocașul din Arabia Saudită a adunat doar 5 "puncte" – 2 goluri și 3 assist-uri!

EGALI ÎN CARTONAȘE LA NAȚIONALĂ
Ianis și Stanciu au apărut în ambele partide disputate de "tricolori" în acest an, meciurile cu Suedia (1-2) și Feroe (4-1) din preliminariile CE 2020. Niciunul n-a contribuit la goluri, dar au colectat câte un cartonaș galben. Mijlocașul lui Al Ahli a fost însă titular și la Stockholm, și la Cluj, adunând 168 de minute, iar Hagi a intrat pe parcurs de fiecare dată și a colectat 71 de minute pe teren.

Stanciu e de neclintit în oficiale!
De când Cosmin Contra a preluat conducerea "tricolorilor", în toamna lui 2017, România a disputat 10 meciuri oficiale, în campaniile pentru CM 2018, Euro 2020 și Liga Națiunilor. Stanciu a fost titular în 9 dintre aceste partide, indiferent dacă mijlocașul evolua la Anderlecht, Sparta sau Al Ahli. Singura dată când a figurat ca rezervă și n-a intrat deloc s-a întâmplat chiar la debutul lui Contra pe banca naționalei, 3-1 cu Kazahstan, la Ploiești, în octombrie 2017.

13
este numărul meciurilor în care Ianis Hagi a fost căpitan la Viitorul în 2019, în timp ce Stanciu n-a purtat niciodată banderola la Al Ahli

2
e numărul golurilor marcate de Hagi jr. din faze fixe în 2019, adică un penalty și o lovitură liberă, capitol la care Stanciu are trecută în dreptul său cifra zero
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *