Interviu

Nu este o problema bilaterala, ci o problema intre puterea comunista si valorile europene

Interviu cu Titus Corlatean, seful Comisiei de politica externa din Senatul Romaniei

– Dle Corlatean, acum cateva zile, Romania a fost acuzata de catre presedintele in exercitiu Vladimir Voronin ca s-ar implica in treburile interne ale RM. Mai mult, Bucurestiul este invinuit ca ar fi organizat chiar un „puci”. Cum se vad aceste acuzatii de la Bucuresti?

– Ceea ce se intampla acum in RM, in context electoral, nu se intampla intre RM si Romania, se intampla doar in RM si vizeaza, de fapt, o problema mult mai profunda. Este vorba de pozitionarea si orientarea RM: mai aproape de Est sau de Vest? Pe de alta parte, s-au produs multiple violari grave ale unor norme europene, dar si incalcari de tratate europene pe care RM le-a incheiat cu Bruxellesul. Impunerea vizelor si oprirea la frontiera a cetatenilor romani, in modul in care s-a facut, este de fapt o actiune impotriva UE si a libertatii de circulatie, si, deci este o incalcare a acordului RM cu UE. Asta este si explicatia pentru care autoritatile romane au sesizat UE si au facut apel la solidaritate catre partenerii europeni. In alta ordine de idei, ceea ce s-a intamplat la alegeri, legat de acuzatiile de fraudare, formulate de societatea civila si liderii partidelor politice de opozitie, reprezinta doar varful aisbergului, partea cea mai vizibila a unor lucruri care s-au intamplat in ultimii ani. Ne referim la faptul ca respectarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor in RM – valori democratice importante precum libertatea presei, independenta justitiei – este departe de ceea ce inseamna un standard european. Din pacate, adesea, la nivel european, s-a trecut cu prea mare usurinta peste aceste violari grave ale statului de drept. Or, multiplele incalcari vor fi monitorizate mult mai serios intr-o perioada urmatoare, in institutiile internationale. Sa nu uitam ca RM este membra a Consiliului Europei, institutie care si acum monitorizeaza angajamentele asumate de Chisinau. De aici incolo, toate institutiile europene vor fi mult mai exigente si mai riguroase in raport cu RM. Nu poti sa lasi aceste lucruri sa se intample si sa dai frau liber unor abuzuri grave pe care o putere le face impotriva propriilor cetateni…

– UE a cerut, intr-o prima faza, ca R. Moldova sa refaca relatiile cu Romania. Deocamdata, Chisinaul tace.
– Deoarece pentru puterea comunista de la Chisinau prioritatea o reprezinta mentinerea cu orice pret la putere, calcand in picioare valorile democratice. Relatiile de buna vecinatate nu reprezinta o prioritate pentru puterea comunista. Ei au nevoie, dimpotriva, de pretexte pe care si le creeaza. Au introdus in mod fortat Romania in toata aceasta istorie, desi Romania n-are nimic de-a face cu ce s-a intamplat in interiorul RM. Poate ca acum comunistii pot afirma ca au castigat batalia pentru putere, chiar cu mijloace nedemocratice, dar asta e pe termen scurt.
Mai devreme sau mai tarziu, cei care conduc la Chisinau vor trebui sa raspunda
pentru aceste fapte. Sa nu uitam ca RM este cel mai sarac stat din Europa. Indiferent pentru cine au votat, cetatenii RM simt nevoia unei sanse, a unei perspective clare pentru o viata mai buna. Or, nici atitudinea de acum a Puterii, nici blocajul in care puterea isi tine propriii cetateni nu raspund acestor nevoi. In mod normal, modul in care s-a facut politica pana acum la Chisinau ar fi trebuit sa ofere o perspectiva, o sansa pentru o viata mai buna. Or, lucrul asta nu s-a intamplat si este clar ca modul acesta de a face politica nu duce nicaieri. Mai mult, s-a produs o radicalizare a unei parti importante a societatii moldovenesti, in special a tinerilor. Ei nu mai accepta sa fie in continuare prizonierii manipularii prin informare selectiva de catre oficioasele puterii de stat. Generatia care vine are alte asteptari, total diferite de cele ale alegatorilor PCRM. Deci, pe termen mediu si lung, puterea comunista de la Chisinau a pierdut deja batalia.

– Cum ar trebui sa reactioneze Romania la atacurile virulente venite dinspre Chisinau? Sa poarte un dialog cu noua conducere sau sa o boicoteze?
– Romania trebuie sa evite capcana care i-a fost intinsa pentru ca nu este o problema bilaterala, intre Romania si RM, este o problema intre puterea comunista de la Chisinau si valorile democratice europene. Romania trebuie sa raspunda intr-un cor mai larg al partenerilor europeni. Puterea comunista de la Chisinau are de dat multe raspunsuri statelor UE daca doreste sa se apropie de UE si daca doreste cu adevarat sa faca reformele democratice. Nu are de ce sa se rafuiasca si sa caute pretexte si dusmani inchipuiti.

– Sunt voci la Bucuresti care sustin ca la un urmator Consiliu al UE ar trebui sa se discute si situatia RM. Dvs. ce parere aveti?
– In orice caz, ceea ce trebuie ridicat in forurile UE o reprezinta tratamentul discriminatoriu fata de cetatenii europeni care provin din Romania. UE are obligatia sa ia masuri, ferme si dure daca este nevoie, fata de administratia comunista de la Chisinau. De asemenea, UE trebuie sa discute problema standardelor democratice calcate in picioare de puterea comunista, iar asta se va ridica si in UE, si in CoE, si la OSCE. Nu mai vorbim de abuzurile si brutalitatile, de modul in care au fost tratati jurnalistii. Toate aceste abuzuri vor fi discutate in interiorul familiei internationale si europene, din care Romania face parte, iar mecanismele de monitorizare, sunt convins, vor fi mult mai drastice.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *