Timpul.md

Social 22 Ianuarie 2014 | 15:16

Numărul copiilor care s-au sinucis s-a dublat în ultimii ani

În anul 2012 s-au sinucis 15 copii, cu nouă cazuri mai multe decât în anul 2011, potrivit Monitorului Social, cu genericul „Calitatea vieții copiilor-un factor de impact în dezvoltarea durabilă a RM”. 

Cei mai mulți dintre copii care au recurs la suicid locuiau în localități rurale, majoritatea fiind băieți cu vârste cuprinse între 11 și 17 ani. Această situație accentuează vulnerabilitatea copiilor, predispoziția la stres și problema neglijării copiilor de către părinți și societate, afirmă autorii studiului.
Olga Gagauz, doctor în sociologie susține că, deși, în ultimii ani, în domeniul politicilor de protecție socială a copiilor au fost întreprinse un șir de măsuri importante, în special în ceea ce privește reducerea sărăciei, dezvoltarea serviciilor sociale adresate familiilor cu copii, combaterea abuzului și violenței asupra copiilor, structura sistemului actual poartă un caracter fragmentar, având un impact redus asupra calității vieții copiilor din cauza finanțării insuficiente.

Un alt aspect menționat în cadrul studiului a fost și natalitatea la adolescente. Statisticile în acest sens arată că numărul anual de nașteri, la vârstă prematură, în anii 2007-2010, constituia aproape 1000 de cazuri. În ultimii ani numărul lor s-a micșorat, însă doar din cauza faptului că la sfârșitul anilor 1990 s-au născut mai puțini copii. Totuși, nașterile la vârstă prematură predomină în mediul rural atât în cadrul căsătoriei, cât și în cazul nașterilor extraconjugale. Deși în raport cu numărul total de nașteri proporția nașterilor la vârstă prematură este în scădere, constituind 1,9% în anul 2012, acest fapt nu reflectă intensitatea fenomenului, arată studiul.

Mai mult, autoarele Monitorului Social recomandă ca politicile de protecție socială a familiei să se îndrepte spre întărirea și susținerea familiei în asumarea responsabilităților față de copil.

Studiul privind evoluția problemelor sociale și soluții de remediere ale acestora a fost prezentat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale IDIS „Viitorul”, în colaborare cu Friedrich-Ebert-Stiftung.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus