Timpul.md

Actualitate 28 Noiembrie 2018 | 11:35

O aplicaţie specială le va permite şoferilor din Moldova să verifice minuţios traseul pe care urmează să circule în condiţii extreme

Autorităţile pregătesc o serie de măsuri pentru securizarea traficului rutier pe timp de iarnă. O aplicaţie specială, conectată la un sistem GPS, le va permite şoferilor din Moldova să verifice minuţios traseul pe care urmează să circule în condiţii extreme. În opinia autorităţilor, în acest fel se va reduce numărul accidentelor rutiere, produse din cauza condițiilor meteo dificile.

“Va fi o aplicație mai simplă, dar care va da destulă informație pentru toţi: cine este responsabil, care este situația pe traseul care a fost selectat şi la ce etapă de curățare se află acest traseu. Eu, ca şi iarna trecută, voi monitoriza personal, vom învăța împreună cum putem să facem, să perfecționăm acest protocol de intervenție”, a declarant Ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici, în cadrul unei şedinţe la Guvern.
Totodată, în prag de iarnă, autorităţile spun că au pregătit circa 60 de mii de tone de material antiderapant, ca să intervină în forță, unde va fi nevoie.

"Circulația pe timp de iarnă diferă foarte mult de circulația din timp de vară. Distanța de frânare este mai mare, de la 50 % la 100%, chiar şi cu presărare, drumul oricum rămâne umed”, a precizat Anatolie Usatîi, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei.

De asemenea, drumarii au încheiate contracte cu diferite întreprinderi pentru situații extreme, ca să dispună de tehnic suplimentară la deszăpezire
”Avem contracte cu întreprinderi, un plan B, iar dacă precipitațiile sunt mari, apelăm imediat la privați, în baza contractelor. Ei au tehnică bună. Pentru acest sezon s-au pregătit 518 unități de transport, tractoare, greidere, camioane, freze de zăpadă”, a mai dat detalii Usatîi.
La aceaşi şedinţă, responsabilii de la Administraţia de Stat a Drumurilor au declarat că va colabora cu serviciul unic de urgenţă 112, pentru a facilita accesul oamenilor la ajutor.
 
Pentru mai multe informații despre condiţiile de circulaţie rutieră în perioada de iarnă, cetățenii pot accesa site-ul www.asd.md sau apela la numerele de contact 022- 22-55-30 și 060477117.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus