Actualitate

O CARTE NECESARĂ – „Unirea în destinul românilor basarabeni”

Autorii cărții, Virgil Mândâcanu și Daniela Vacarciuc, profesori și oameni de cultură din R. Moldova, supranumesc acest volum Generația Centenarului Unirii și oferă cititorilor de toate vârstele răspunsuri la unele întrebări fundamentale, necesare cetățenilor noștri derutați.

Pentru că Unirea este un deziderat dintotdeauna al românilor, volumul dat, cu titlul sugestiv „Unirea în destinul românilor basarabeni”, include viziunile marilor înaintași referitor la acest eveniment: de la Mihai Eminescu, Alexe Mateevici și Alecu Russo la Grigore Vieru, Adrian Păunescu etc.
Totodată, cartea propune viziuni și opinii despre Unire, publicate în ziarele și revistele de ieri și de azi. Se dau cu părerea oamenii Unirii, care sunt și au fost: Nicolae Sulac, Eugen Doga, Constantin Tănase, Grigore Vieru, Mihai Cimpoi, Sergiu Chircă, Alecu Reniță etc. În paginile volumului, sunt publicate și viziunile reprezentanților diasporei cu privire la miturile și erorile ce ne mai așteaptă.

Mai bine zis, acest volum este pentru unioniștii adevărați, pentru orice om din spațiul românesc care vrea să știe adevărul și să înțeleagă cât de dure și complicate sunt vremurile pe care le trăim.

Autorii cărții „Unirea în destinul românilor basarabeni” cheamă să ne amintim și de Marele Adevăr, spus de Mihai Eminescu: „Să schimbăm opinia publică, dându-i o altă direcțiune, făcând o uriașă reacțiune morală, o revoluție de idei!…” Într-adevăr, dacă toți contemporanii noștri, orice culoare politică ar avea, l-ar fi înțeles pe Eminescu, nu am fi ajuns să ne conducă un pai, un președinte fără coloană vertebrală, făcut doar din mușchi.
Citiți această carte și veți înțelege multe lucruri neînțelese, uneori, fie din ignoranță, fie din lipsă de timp, fie din lipsa de dorință de a fi ceea ce trebuie să fim – români.

După cum spunea și Adrian Păunescu:
„Iubită soră, Țara nu te lasă,
Vei regăsi iubirea ei deplin
Te așteptăm, definitiv, acasă
Revino, Basarabie! Amin”.

Cartea are zece capitole, care demonstrează cu lux de amănunte avantajele, precum și piedicile care au stat în faţa Unirii. Editarea volumului a fost susținută de Biserica Ortodoxă Română și a apărut cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Petru, Mitropolit al Basarabiei, fiind coordonată de Sfatul Țării 2.

Alexandra Tănase 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *