Timpul Local

O şcoală pentru oameni talentaţi

 Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău este succesoarea Conservatorului de Stat, care a fost fondat în 1940. Timp de 70 de ani, instituţia şi-a schimbat de nenumărate ori structura şi denumirea, dar şi-a păstrat esenţa – aici vin să studieze cei îndrăgostiţi de frumos. La începuturile sale, la Conservator, tinerii făceau studii doar în domeniul muzicii. Apoi, la sfârşitul anilor ’50, au fost create primele grupe de studenţi la actorie, în 1965 s-a instituit Catedra regie şi arta actorului, iar în 1984 a fost fondată Facultatea de Arte Plastice. 
Facultatea de Artă Teatrală – astăzi, Facultatea de Arte Dramatice şi Management Artistic – există din 1988. Svetlana Târţău, decana facultăţii, ne-a spus că cei care doresc să devină studenţi ai Academiei au nevoie de o pregătire mai deosebită. Tocmai de aceea, înainte de a susţine examenul de admitere propriu-zis, candidaţii trebuie să treacă probele de aptitudini. Şi pentru ca probele să nu fie stresante, pe parcursul a câteva zile ei vor avea posibilitatea să se pregătească de examen împreună cu profesorii facultăţii. Aceştia sunt nume cunoscute în lumea culturală de la noi, dar şi din afară – regizorii Nelly Cozaru, Sandu Grecu, Emil Gaju, Mihai Fusu, Titus Jucov; actorii Vlad Ciobanu, Anatol Durbală sau Gheorghe Ciolpan ş.a. Şi, timp de patru ani, cât durează studiile, ei îi călăuzesc pe tineri spre tainele frumosului… 
„Cei care vor veni în această vară la noi se vor bucura de studii la nivel european. Dovadă e şi faptul că mulţi dintre absolvenţii noştri activează astăzi pe scenele din Europa, ne-a mai spus Svetlana Târţău. Dar, a ţinut să menţioneze doamna profesoară, spre această instituţie pot porni doar viitori oameni de artă – iar arta înseamnă, în orice vremuri şi în orice loc, sacrificiu”. Dacă sunteţi gata de acest sacrificiu, Facultatea de Arte Dramatice vă aşteaptă!

Ana Sârbu, stagiară la TIMPUL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *