Actualitate

O vară atipică

Așa e la noi, deocamdată, în timp ce în Europa se întâmplă lucruri care ne depășesc pe toți. Grecia a trecut prin foc și pară, prin vânturi și… o mare de lacrimi. Noi am văzut atâta pârjol doar în reportaje și ne-am speriat, dar cei de acolo ce simt? Câtă durere! Câtă tristețe și ce frică! Oare cine-i va ajuta pe greci?

În același timp, România-mamă e lovită de ploi torențiale, de grindină și inundații. Acolo unde erau grădini și câmpii mănoase au rămas doar pietre și nămol. Oamenii neputincioși lăcrimează. Nu se știe cine-i va ajuta…
Și în Franța, și în Germania, plouă torențial, dar acolo guvernele sunt mai atente. Într-un timp real, se va restabili echilibrul și oamenii își vor continua viața liniștiți.

De cealaltă parte, în Marea Britanie (de când cu BREXIT-ul) e foarte cald. Nu mai plouă ca alte dăți, e secetă și crapă pământul de uscăciune, dar cetățenii de aici știu că nu vor fi lăsați în voia sorții. Cei de la guvernare vor avea grijă și de ei.

Fiecare vară este tipică: călduri, vacanțe, odihnă, dar aceasta este totuși atipică și pentru cetățenii R. Moldova. E adevărat că la noi nu-s cutremure zilnice ca-n Japonia, nici incendii ca în California, însă avem proteste zi de zi. De obicei, anii trecuți, protestele se organizau ba toamna, când se strângea roada, ba primăvara, când proviziile erau pe terminate și oamenii, flămânzi, protestau fără a ține cont de liderii de la tribune. Dar, în acest an, vara ne este marcată de tot felul de proteste… Variate, cu tematici diverse, dar cu unul și același „Jos!”.

Protestează la Nisporeni, se confruntă cetățeni cu cetățeni, strigând unii la alții urât de tot, iar partinicii stau deoparte și veghează. Chinuiți de viața grea, oamenii, pur și simplu, ies în stradă și se revoltă, chiar dacă nu văd nicio soluție și nici nu așteaptă nimic de la nimeni.

Protestează și la Unghen; PPDA și PAS își fac campanie electorală pe unde apucă. Și lumea de acolo a ieșit la protest. De ce? Au și ei nevoile lor, pe care le transmit prin strigăte de la unul la altul, dar, în loc să se liniștească, se învrăjbesc.

Protestează la Chișinău aproape non-stop! Ba ici, ba colo, aceleași chipuri repetă fără oprire același cuvânt: „Jos!”. Oare unde muncesc cei care la ora 10 sau 11 de zi protestează? Unde sunt angajați, dacă își permit să piardă timpul fără pauze? Poate că nu lucrează, dar din ce bani trăiesc?

Știu una și bună, că cei care muncesc n-au timp de proteste. Ei adună pâinea în hambare, umplu beciurile cu provizii, taie lemne de foc pentru iarnă și se roagă Domnului să le dea timp bun pentru a strânge roada.

E ceva atipic în această vară. E prea răcoare și de aceea gustul de proteste nu scade, ci crește. Nu vorbesc despre cei care muncesc, ci despre cei care se vor la putere în iarna viitoare.

Această vară atipică va aduce o iarnă tipică: cu ger, lipsuri, multă tristețe și dezamăgiri. E vorba de alegerile anului 2019.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *