Guvern

O victorie a presei independente din R. Moldova: a zburat capul lui Muruianu!

Parlamentul l-a demis ieri pe presedintele Curtii Supreme de Justitie Ion Muruianu. Adoptarea hotararii de parlament a fost posibila numai datorita ramanerii in sala de sedinte a deputatilor ex-comunisti, actualmente din „Moldova Unita”, Ludmila Belcencova si Valentin Guznac. Astfel, a existat cvorumul necesar, chiar daca cei doi s-au abtinut de la vot.

Sedinta de joi a legislativului a inceput cu o intarziere de 15 minute, din cauza aceluiasi dosar Muruianu. Spicherul Mihai Ghimpu a propus amanarea chestiunii pana cand Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va da verdictul. Dar colegul lui de Alianta Mihai Godea, liderul fractiunii PLDM, a solicitat o pauza pentru consultari, inainte de votarea ordinii de zi. Cele zece minute solicitate s-au transformat intr-o ora si jumatate. In cele din urma, Ghimpu a renuntat la propunerea sa.

In paralel, CSM a examinat demersul lui Muruianu prin care acesta solicita ca CSM sa se pronunte daca parlamentul este in drept sa demita presedintele CSJ altfel decat aplicand o sanctiune disciplinara. „Am banuiala rezonabila ca asemenea atributii nu are niciun parlament din spatiul european”, a scris in demersul sau Muruianu. CSM a decis ca subiectul scrisorii lui Muruianu de interpretare a legii nu tine de competenta sa si a recomandat ministrului Justitiei sa sesizeze Curtea Constitutionala.

Cat priveste procedura disciplinara pe numele lui Ion Muruianu, aceasta va fi examinata martea viitoare. „Ceea ce se intampla in parlament si ceea ce se intampla la CSM sunt lucruri diferite. La parlament niciodata nu s-a discutat despre sanctionarea disciplinara a judecatorului Muruianu. Este vorba de o initiativa care indica foarte clar cine poarta responsabilitatea administrativa pentru mersul lucrurilor in justitie, iar demisia poate sa survina din varii motive, cum ar fi neincrederea sau alte abateri”, a spus ministrul Justitiei, Alexandru Tanase. Sursa citata a afirmat ca a asteptat o cerere de demisie benevola a magistratului si nicidecum un show politic orchestrat de o anumita presa si un anumit partid. Tanase s-a referit si la scrisoarea liderului comunist Vladimir Voronin, adresata in ajun tuturor ambasadelor straine de la Chisinau. In scrisoare Voronin afirma ca asistam la o „executie publica” si „decapitare” menite sa compromita si sa intimideze puterea judecatoreasca.

„Prin declaratia PCRM, scrisoarea lui Voronin si declaratia lui Muruianu acest subiect a fost plasat din zona judiciara in campul politic. Lucru inadmisibil”, a precizat la CSM Tanase. Potrivit judecatoarei Dina Rotarciuc, membru al CSM, subiectul Muruianu a fost examinat de parlament prematur, inainte ca autoritatea judecatoreasca sa-si dea avizul. Dupa decizia CSM, Muruianu a refuzat sa faca declaratii pentru presa, izolandu-se de jurnalisti.

Ca si in sedinta parlamentului de saptamana trecuta, comunistii au parasit sala de sedinte. De asemenea, doi deputati democrati – Iurie Colesnic si Valeriu Guma – au lipsit de la sedinta, ambii fiind in delegatie. Din sala a iesit si neafiliatul Victor Stepaniuc, dupa care si Vladimir ?urcan. „Hotararea de demisie nu este una argumentata si nu are avizul CSM”, si-a argumentat ?urcan decizia.

Amintim ca la Adunarea generala a judecatorilor din 13 februarie Ion Muruianu i-a numit pe jurnalisti „caini turbati periculosi pentru societate”, facandu-i responsabili pentru pierderea dosarelor RM la CEDO. Mai multi directori de institutii media si jurnalisti cunoscuti au solicitat demisia presedintelui CSJ intr-o scrisoare adresata presedintelui interimar al RM, Mihai Ghimpu. Mai multi politicieni, juristi, avocati si reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale au sustinut public demersul jurnalistilor. Scrisoarea a fost readresata de Ghimpu la Consiliul Superior al Magistraturii. La 23 februarie, CSM a anuntat ca a pornit procedura disciplinara pe cazul Muruianu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *