Sănătate

Obezitatea provoacă mai multe cazuri de cancer decât fumatul

Cancer Research UK nu sugerează că fumatul și obezitatea sunt direct comparabile în ceea ce privește riscul de cancer. Ambele cresc riscul unei persoane. Dar se spune că fiind supraponderali sau obezi provoacă în jur de 22.800 de cazuri de cancer în fiecare an, în comparație cu fumatul care provoacă 54.300.

Cele patru tipuri de cancer evidențiate

Insuficiență renală – În jur de 42.000 de cazuri noi, fiind supraponderali sau obezi cauze 4.800, fumatul 2.900
Rinichi – 12.900 în total; fiind supraponderali sau obezi 2900, fumatul 1.600
Ficat – 5.900 în total; fiind supraponderali sau obezi provoacă 1300 de cazuri, fumatul1.200
Ovarian – 7,500 în total; fiind supraponderali sau obezi provoacă 490 de cazuri pe an, fumatul 25
Fumatul rămâne cea mai importantă cauză de cancer care poate fi prevenită în Marea Britanie. Obezitatea se situează pe locul al doilea, spune CRUK. Dar în timp ce ratele de fumat scad, obezitatea este în creștere, iar experții în sănătate sunt de acord. În 2018, Cancer Research UK a declarat în jurul valorii de 38% din toate cazurile de cancer diagnostice ar fi putut fi prevenite.

În Marea Britanie există:

13,4 milioane de adulți obezi care nu fumează
6,3 milioane de fumători adulți care nu sunt obezi
1,5 milioane de fumători adulți fumători
Deși legătura dintre obezitate și cancer este bine stabilită, mecanismele biologice din spatele ei nu sunt încă pe deplin înțelese. Celulele de grăsime produc hormoni suplimentari și factori de creștere care spun celulelor din organism să se împartă mai des. Acest lucru crește șansa de a face celule canceroase. Activitatea fizică joacă și ea un rol important, cred specialiștii.

Fiind supraponderali sau obezi nu înseamnă că o persoană va dezvolta cu siguranță cancer, dar își ridică riscul. Și acest risc este mai mare cu cât o persoană câștigă mai mult în greutate și cu cât sunt supraponderali mai mult.

Potrivit Cancer Research UK, 13 tipuri diferite de cancer sunt legate de obezitate: sân (la femei după menopauză); intestin; pancreatic; esofagian (ficat alimentar); ficat; rinichi; stomac superior; vezică biliară; uter; ovarian; tiroidă; meningiom (cancer cerebral).

Legătura dintre obezitate și cancer există doar la adulți, deși o greutate normală este importantă și pentru copii.

tabu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *