Moldova

Oferta lui Filat: PLDM – 7 ministere, PD – 5 iar PL 4

„Deşi în interiorul Alianţei deţinem proporţia de 56%, la nivel de repartizare a funcţiilor în guvern, noi vom veni cu o expresie invers proporţională, dacă acest lucru duce la confortul necesar ca şi colegii din celelalte două partide să poată să fie implicaţi plenar şi eficient în actul de guvernare”, a declarat liderul PLDM, Vlad Filat, după cea de-a şasea rundă de negocieri, prima de „discuţii concrete”, despre crearea coaliţiei de guvernare. Cu alte cuvinte, PLDM va pretinde la doar 44% din fotoliile de miniştri.

„Este prea devreme să compar oferta PCRM cu cea a PLDM-PL… Să nu ne precipităm, trebuie să mergem cu viteza a doua, nu cu a cincea”, a fost răspunsul preşedintelui PD, Marian Lupu.

La încheierea rundei de negocieri care a durat o oră, cei trei lideri nu au dorit să ofere prea multe detalii, motivând că astăzi vor continua discuţiile, după care ar putea urma şi o decizie finală. „Pe alocuri am identificat opinii comune, precum şi păreri diferite. De aceea, am luat această pauză până mâine (azi – n.n.)”, a spus Marian Lupu. La rândul său, liderul PL, Mihai Ghimpu, a menţionat că pentru liberali „nu e important numărul de ministere”, dar că ei vor analiza oferta.

Tot ieri, înainte de şedinţa tripartită, Marian Lupu a avut o întrevedere şi cu liderul comuniştilor, Vladimir Voronin. Lupu a calificat-o ca fiind una „calmă şi constructivă”, iar subiectul principal l-a constituit „depăşirea crizei politice”.

Anatol Ţăranu, analist politic:

"Se derulează un proces foarte anevoios de constituire a unei coaliţii de guvernământ. Nimic altceva. A fost făcută o propunere din partea PLDM-ului, care trebuie să devină un factor pentru continuarea negocierilor în viitor. Numai după ce partidele se vor clarifica în poziţiile-cheie, va fi posibilă obţinerea unui compromis, care, până la urmă, se va fructifica într-o declaraţie de constituire a Alianţei.

Cred că oferta va fi modificată. Ceea ce contează este că aceasta a fost formulată. Deci, eu cred că astăzi (ieri – n.n.) a fost făcut un pas foarte serios înainte. Dar faptul că Filat a declarat că e gata să inverseze proporţia de distribuire a fotoliilor în guvern este un principiu foarte general".

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *