Timpul.md

Actualitate 16 Iunie 2016 | 13:54

Oficial ucrainean: Kremlinul ne şantajează

Prim vice-președintele Radei Supreme de la Kiev, Irina Gheraşcenko, sustine că Rusia continua sa şantajeze şi ca, din aceasta cauza, în Donbas au fost reluate luptele in toata regula. Declaratia a fost facuta cu ocazia prezentarii celor mai recente rezultate ale reuniunii Grupului tripartit de la Minsk.

„Ultima luna avem o deteriorare semnificativă a situației în Donbas, o escaladare a conflictului. Militanții au inceput lupte reale”, – a spus ea.

Gheraşcenko a declarat că, în ultimele doua săptămâni, militanți au tras asupra fortelor ucrainene peste 3.400 de proiectile.

„De unde au aparut aceste bombe? Unde este acest Voentorg (reţea de magazine cu specific militar in Rusia, despre care, in 2014, Vladimir Putin spunea ca ar fi locul de unde isi iau arme „militiile populare” din Crimeea – n.r.)?” – s-a intrebat indignata oficialul ucrainean.

„Partea ucraineană ridică problema graniței ca prioritatea numarul 1. Alții spun: alegeri şi apoi rezolvam cu granitele. Noi insistăm ca prioritara este problema controlului frontierei”, – a spus ea.

Gheraşcenko a subliniat faptul că militanții au blocat complet procesul de eliberare a detinutilor ucrainei din teritoriile ocupate.

„Astăzi, procesul de eliberare a ostaticilor de către militanții din teritoriile ocupate este complet blocat. Acolo se afla cel putin 112 ostatici – militari și civili. Suntem gata să facem un compromis în problema ostaticilor”, – a spus ea.

„Dar nu putem scoate oamenii, pentru că cheile tuturor camerelor și închisorilor se afla la Kremlin. Doar Kremlinul și FSB decid pentru eliberarea anumitor oameni. Iar azi Kremlinul ne șantajează cu amnistia” – a spus Geraşcenko.

De asemenea, ea s-a aratat mirata de faptul că ONU nu face nicio declarație cu privire la retinerea de catre separatisti a unui angajat al sau.

„Unde este poziția oficiala a Organizației Națiunilor Unite? .. Poate organizația ONU să rămână tăcuta atunci când reprezentantul sau este ținut ostatic, este acuzat de crime de război, sa nu lase avocații sa-l viziteze?”, protesteaza oficialul 

paginaderusia.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus